«Smoke free systems» heter røykeinnretningen som Avinor allerede har latt røykere benytte seg av i snaut ett år. Dette bekrefter driftssjef Stig Jone Nevland i Avinor, til Rogalands Avis.

Slik har Avinor-ansatte og medarbeidere i ulike flyselskap kunne tre inn i en egen bås eller avlukke for å kunne ta seg sin etterlengtede blås – innendørs. Røykestasjonen har en kapasitet på to og to røykere om gangen, og skal suge vekk all røyk dersom den brukes riktig.

På leverandørens hjemmesider hevdes det at «99,9995» prosent av skadelige partikler blir fjernet gjennom et «effektivt filtreringssystem».

- Lovbrudd

Branntilsynet har sett på saken, og Arbeidstilsynet er nå også koblet inn. Sistnevnte har – uten å sette en frist – bedt Avinor om en skriftlig redegjørelse i saken. Før helgen var svaret fortsatt ikke ankommet, ifølge seniorinspektør Tove Rosenvold Kristiansen.

- Vi har aldri hørt om dette systemet før, sier Kristiansen.

Nevland i Avinor sier at han har sett det i bruk ved en rekke steder i inn- og utland. Røykfrisystemet er uansett såpass problematisk at det bryter med gjeldende lov- og regelverk, ifølge helsesjef Egil Bjørløw i Stavanger kommune.

- Min klare vurdering er at dette ikke er i tråd med lovens bestemmelser, sier Bjørløw til Rogalands Avis.

Inspiserte systemet

Han har selv vært på befaring for å ta røykebåsen nærmere i øyesyn. I en befaringsuttalelse til Arbeidstilsynet skriver Bjørløw at dette framstår som et serveringssted eller en kantine med et røykerom tilknyttet. Det er uakseptabelt, ifølge helsesjefen. Avinor hevder at installasjonen fjerner all røykelukt fra omliggende omgivelser. Feil, ifølge Bjørløw.

- Selv om systemet skal fjerne all røykeluft, er det ikke vanskelig å merke at røyking foregår i rommet, sier Bjørløw.

Han har opparbeidet seg lang erfaring i «røykesaker» som helsesjef. Bjørløw innrømmer at han er en smule overrasket over Avinor-prosjektet.

- Jeg forventer at bedrifter og virksomheter følger lovverket. Jeg er opptatt av lovens formål som skal sikre folk mot passiv røyking, sier Bjørløw, som legger til at han ikke har vært borti lignende saker tidligere.

Avinor vil følge loven

Driftssjef Stig Jone Nevland i Avinor vedgår ikke at Avinor tok en sjanse med kjøpet av røykesystemet, og understreker at de har alle intensjoner om å følge gjeldende lovverk.

- Vi har fryktelig mye lovverk å forholde oss til, men vi hadde ingen intensjoner om å bryte loven. Det streifet ikke våre tanker da vi kjøpte systemet, sier Nevland.

- Litt av poenget var å unngå at ansatte røykte i inngangspartiet til sjenanse for passasjerene. Nå står det i et rom hvor ansatte kan drøse og ta seg en kaffekopp og en brødskive, sier han.

Les flere nyheter fra Rogalands Avis.