Gå til sidens hovedinnhold

Her drar det første flyet

Dette Widerøe-flyet var det første passasjerflyet som fikk ta av fredag.

Det første flygende fartøyet er allerede tatt av fra Bodø lufthavn. Det var et helikopter på vei til Værøy klokken 09.30. Men det var uten passasjerer.

Første passasjerfly som tok av var et Widerøe-fly som skal til Sandnessjøen, Brønnøysund og Trondheim. Det dro klokken 10.02, skriver Avisa Nordland.

På flyet var det bare én passasjer da det tok av fra Bodø lufthavn. Les mer om flyturen på an.no.

Les hele saken: Trafikken i gang i Widerøe

SAS flyr fra Bodø til Trondheim når de får samlet så mye folk som mulig. De første som melder seg får plass. Det settes opp ekstra buss fra Trondheim til Oslo.

Midlertidig åpent

Det ligger forløpig an til at luftrommmet i området Bodø, Lofoten, Helgeland kan holdes åpnet i 12 timer, mens luftrommet over Værnes kan holdes åpent i omlag seks timer.

Det sier sikkerhetssjef Håvard Breivik i Avinor til an.no.

- Luftrommet fra Værnes til Skagen/Stokmarknes er åpnet for trafikk de neste seks timene, sier Breivik.

Han opplyser om at luftambulanse for pasienter er prioritert.

- Passasjerene må gå inn på nettsidene til flyselskapene og holde seg oppdatert der, sier Breivik.

Som ikke utelukker utvidning av luftrommet til Tromsø etterhvert:

- Det er lysning lenger nord. Det er mulig det kan åpne seg.

Gjenopptar deler av flytrafikken

Widerøe opplyser fredag formiddag at de nå gjenopptar flytrafikken i deler av Nord-Norge fra klokken 10 etter at Avinor nå har åpnet for trafikk i luftrommet mellom Trondheim og Stokmarknes i 12 timer.

- Fortsatt vil trafikken være preget av forsinkelser og kanselleringer, og det er uvisst hvor lenge Widerøe kan fly i dette området, opplyser selskapet.

- Vi er svært glade for at det er noe bedring i situasjonen, sier kommunikasjonsdirektør i Widerøe, Richard Kongsteien.

- Dette er en påkjenning for alle de som er avhengige av flyet som infrastruktur, og mange planer har gått i vasken de siste dagene, sier han. Fortsatt vil det være mange kanselleringer og uregelmessigheter.

Han oppfordrer folk til å følge med på wideroe.no på ”Fly i rute”- funksjonen for informasjon. Der vil strekningene Widerøe flyr bli oppdatert fortløpende.

I første omgang er det ruter mellom Bodø og Trondheim via Helgeland, og Ruter mellom Bodø, Lofoten, Evenes, Stokmarknes og Narvik som blir fløyet, men dette kan endre seg etter hvert som vindretningene endrer seg, opplyser Widerøe.

Les hele saken: Trafikken i gang i Widerøe

Bruker fortsatt buss

Gardermoen vil mest sannsynlig fortsatt være stengt hele fredag og trolig kan Værnes også bli stengt etter seks timer, ifølge Avinor.

Usikkerheten rundt askeskyenes spredning er fortsatt uklar.

Selv om det ble en åpning i flytrafikken fredag er det ikke åpnet for avvikling av alle ruter og gjeninnføring av ordinær trafikkavvikling. Passasjerer må fortsatt forholde seg til flyselskap og reisebyrå for nærmere informasjon om den enkelte flight, opplyser Avinor.

På nettsidene til Norwegian opplyser flyselskapet at alle flygninger til og fra Norge er kansellert fredag.

- Vi har ingen avganger på denne strekningen og det å sette inn fly nå vil bare skape mer forvirring enn løsninger. De passasjerene som har oppholdt seg på hotell på Gardermoen siden torsdag blir nå busset nordover, forklarer kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik i Norwegian til Nettavisen.

Dette gjelder rundt 200 passasjerer.

De siste prognosene

Den siste prognosen fra VAAC i England viser at norsk luftrom fra Trøndelag og nordover vil være fritt for vulkanaske hele fredagen.

Prognosene viser at hele Sør-Norge var fritt for aske ved 08.00 tiden fredag, men at Sørlandet og Vestlandet vil få inn aske fra sør ved 14.00 tiden.

Klokken 20 i kveld vil hele Sør-Norge igjen være dekket av aske i følge prognosene fra VAAC, men denne asken stopper altså ved Trøndelag.

Det er foreløpig usikkert når luftrommet i resten av Norge og Nord-Europa igjen kan åpnes for flytrafikk.

Reklame

Best i test: Maskinene som gir deg sunnere frityrmat

Kommentarer til denne saken