Gå til sidens hovedinnhold

Her er 17. mai-vinnerne

Mye sol, mye skyer og kanskje regn: Her er vinnerne og taperne 17. mai.

- Først og fremst kan jeg si at årets «vinner» på 17. mai er Troms og Finnmark. Her blir det mye sol, lite skyer og temperaturene vil ligge på rundt 20 grader. Her blir det rett og slett en sommerlig nasjonaldag, sier Storm-meteorolog Ina Ynnesdal Sulen til Nettavisen søndag.

Også i nordlige områder i Nordland, fra Saltfjellet og nordover, starter dagen fint med sol, mens skyer og litt nedbør kan ta over utover ettermiddagen og kvelden. Derimot er 17. mai-været for Trøndelag, Vestlandet og Sør-Østlandet fortsatt usikkert.

- Grunnen til det er et lavtrykk som er på vei innover Sør-Norge i dag. Det vil svekkes over Sør-Norge, men det som fortsatt er usikkert er hvor fort nedbøren og skydekket forsvinner. Det er nemlig ventet en høytrykksrygg innover landet fra sørvest. Derfor ligger Sør- og Midt-Norge i en slags overgangsfase på nasjonaldagen, forklarer Ynnesdal Sulen.

Se været der du bor på Nettavisen været.

Skyer og regn
Storm-meteorologen har likevel gjort seg opp en mening om mandagsværet generelt for Sør- og Midt-Norge:

- Dagen starter nok ganske skyet, også tror jeg nok også at det kommer spredt regn på Østlandet, i fjellområder i Sør-Norge og i indre strøk på Vestlandet. Ellers vil det for det meste bli opphold, gjerne i Trøndelag og Møre og Romsdal. Utover dagen vil lavtrykket svekkes og høytrykksryggen brer seg utover og gir opphold, og kanskje også noen glimt av sol.

Usikkerheten ligger i hvor mye nedbør som kommer, og når den vil gi seg, men meteorologen tror uansett ikke det er snakk om store mengder.

- Jeg holder en knapp på at det blir skyet tidligere på dagen, mens det letter utover kvelden. Fjellområdene og indre områder på Vest- og Østlandet ligger dårligst an i forhold til nedbør, sier hun.

Les også: - Enorm interesse

Bunadsvennlige temperaturer
- Temperaturene i Sør-, Vest- og Midt-Norge mandag blir sånn midt på treet, rundt 13-14 grader. Så dette bør jo passe bunaden godt. På Helgeland kan temperaturene bli lave under nedbøren, men det er ikke snakk om at det kommer til å bli «bikkjekaldt».

Bare på Svalbard og i høyfjellet kan det bli en litt kaldere nasjonaldag, men også her tror Ynnesdal Sulen det kan komme noen få plussgrader midt på dagen.

På Finnmarksvidda og i indre Troms blir det sommerlige temperaturer på rundt 20 grader, noe som kan gjøre de bunadskledde nokså klamme.

- Jeg er usikker på om det er snakk om noen rekordvarme, men de vil helt klart få en ganske god dag, sier Ynnesdal Sulen.

Det aller beste 17. mai-været er det Finnmarksvidda og Øst-Finnmark som får, mens meteorologen tror Brønnøysund og Sør-Nordland får det dårligste været med grått vær og skyer.

Flott søndagsvær i nord
Søndag sørger lavtrykk for å gi grått vær og nedbør mange steder i Sør-Norge. Derimot har områder nord for Stad og Dovre også søndag flott vær.

Bergen har søndag formiddag 8 grader, på Gardermoen er det 12 grader, Bodø har 18 grader, Andøya har 18 grader og Trondheim har 14 grader.

- I Troms og Finnmark er temperaturene ennå ikke helt på topp, men det er absolutt på vei oppover. Klokken 11 var det 21 grader i Steinkjer, opplyser Ynnesdal Sulen.

Ustabilt vær neste uke
Neste uke blir litt ustabil, og for noen dager er meteorologens prognoser litt usikre.

- Det er kanskje én dag for sent, men tirsdag gjør høytrykksryggen været bedre i Sør-Norge. Derimot er prognosene fra onsdag og utover uken usikre igjen. Et lavtrykk over polen vil sende inn litt nedbør i hvert fall på Østlandet.

Den kommende uken må du altså forberede deg på alt mulig vær uansett hvor i landet du befinner deg.

- Vi har ikke et solid lavtrykk eller et solid høytrykk. Det er rett og slett et lite definert trykksystem den kommende uken. Derfor kan være bli litt ustabilt, og det er nok lurt å forberede seg både på fine soldager og på grå regnværsdager, sier Ynnesdal Sulen.

Sola i Øst-Finnmark vil holde seg lengst, men også her ventes det nedbør mot slutten av uken.

Sjekk 17. mai-programmene i Oslo, Trondheim, Kristiansand, Stavanger og Tromsø.

Kommentarer til denne saken