For en fullsatt sal på Yerba Buena kunstsenter i San Francisco avslørte Steve Jobs Apples siste nyvinning onsdag kveld, det rykteomspunne nettbrettet iPad.

SAMLESIDE: Alt om iPad

Se video av demonstrasjonen nederst i saken.

Dermed ender måneder med spekulasjoner og teorier om maskinen som omtales som en «iPhone på steroider». Kjært barn har mange navn, og de mest populære navnene i bruk fram til onsdag kveld har vært iTablet, iPad, iSlate og Apples eget kodenavn K48. Valget falt altså til slutt på iPad.

Liveblogg: Gutta i Engadget sover aldri.
Twitter: Få oversikten i kvitrekaoset.
Offisielt: www.apple.com/ipad/

Steve Jobs gikk på scenen presis klokken 19.00 og bekreftet han ville annonsere et "magisk og revolusjonerende produkt", men først skal det snakkes tall. Store tall er fellesnevneren, både når det gjelder antall dollar selskapet tjener og programmer i App Store. 140.000 programmer ved siste telling.

Jobs holder imidlertid ikke publikum på pinebenken lenge.

- Er det rom for noe i midten av smarttelefoner og bærbare maskiner? I så fall må det produktet gjøre noen ting enda bedre. Hva slags ting da? Surfe på nettet. E-post. Se på og dele bilder. Se på video. Lytte til musikk. Spille spill. Lese ebøker, sier Jobs.

- Mange mener en netbook er svaret, men vi mener vi har noe som er bedre. Vi kaller den iPad.

En forvokst iPod Touch
iPad minner om en iPod Touch i designet, men vesentlig større. Menysystemet er også bygget samme måte som i iPhone og iPod Touch. Jobs forklarer at oppstartsskjermen kan konfigureres akkurat slik brukeren ønsker. YouTube og iTunes er dessuten bygget inn i operativsystemet.

Bildevisningen i iPad er bygget på iPhoto, og du kan høre på musikk mens du flipper gjennom bildene. Navigasjonen ser ut til å fungere temmelig likt som med iPhone. Jobs viser også fram hvordan videoer, bilder, e-post, kalender, kart og en hel haug andre ting fungerer. Det ser utvilsomt bra ut.

Apple har også omprogrammet iWorks til å fungere på iPad. iWorks ligner på Microsofts Office-pakke.

Tekniske spesifikasjoner
iPad er 13,4 mm tykk, veier en halv kilo og har en 9,7'' stor multitouch IPS-skjerm på 1024x768 piksler. Det er med andre ord ikke snakk om en HD-skjerm. Prosessoren er en 1 GHz Apple A4. Nettbrettet kommer i første omgang utstyrt med innebygd flashminne på 16, 32 eller 64 GB. Den har også støtte for Bluetooth 2,1, EDR og har et innebygd 802.11n-nettverkskort.

iPad er naturligvis også følsom for bevegelse og har innebygd kompass, mikrofon og høyttalere. Batteritiden oppgis til å være 10 timer i bruk og over én måned i standby.

Apples Scott Forstall bekrefter at iPad kan kjøre alle programmer bygget for iPhone uten å gjøre endringer. Ipaden kan dessuten doble antall piksler og kjøre programmene i fullskjerm. Det ser imidlertid ikke ut til at iPad kan kjøre mer enn ett program om gangen.

Forbrukere kan velge mellom én iPad med muligheter for kobling til 3G-nettverket eller en "vanlig" iPad uten denne tilkoblingsmuligheten.

Les mer om spesifikasjonene på den offisielle nettsiden til iPad.

Apple lanserer iBooks

Amazon har gjort enorm suksess med digitale bøker med sitt lesebrett Kindle. Steve Jobs applauderer Amazons innsats, men legger ikke skjul på at han synes Apples løsning er hakket hvassere.

Programmet heter iBooks. Bøkene vises fram som om de står med forsiden vendt fram i en bokhylle, og selve lesningen illuderer en bok med ark som du kan bla i. Du kan også endre fonten om du vil.

Bøkene kjøpes i en ny iTunes-lignende nettbutikk kalt iBookstore som kan lastes ned til iPaden. Apple annonserer samarbeid med store, amerikanske bokaktører som Penguin, Macmillion og Simon & Shuster.

Starter på 500 dollar

I forkant av lanseringen gikk ryktene om priser for Ipad fra 800 dollar opp mot 1000 dollar. Apple annonserer at prisen vil ligge et godt stykke under det.

- Da vi startet på iPad hadde vi ambisiøse tekniske mål, men vi hadde aggressive mål for prisen sier Steve Jobs.

Han avduker videre de veiledende prisene for maskinen i USA. Uten 3G koster iPad 500, 600 og 700 dollar ettersom hvor mye minne du vil ha. Denne versjonen lanseres i USA i slutten av mars.

Med 3G blir prisene henholdsvis 630, 730 og 830 dollar. Denne versjonen lanseres i USA i slutten av april.

Andreas Rødland i Apeland, Apples pressebyrå i Norge, oppyser at ingen detaljer om pris eller lanseringstidspunkt er annonsert for områder utenfor USA.

Kilder: Engadget.com, Apple.com/ipad

HTML EMBED