Vil du sikre deg favorittbærene dine i år, er det lurt å være tidlig ute. Fyll fryseren med bær, og du kan spise deilige og sunne bær resten av året. Selv om bærsesongene varierer noe fra år til år, er det mulig å spå hvilken måned de kommer.

- Vær og vind spiller en avgjørende rolle for når bærene kommer. Det er like spennende hvert år. Det er levende varer, så det varierer hvert år. Men det hender aldri at solbæren kommer i desember, sier Toril Gulbrandsen ved Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker til TV 2 Nettavisen.

Jordbær modnes først av alle bærene, og noen steder kommer de allerede i mai. Det mest normale er at jordbærsalget begynner ved Sankthans og varer ut juli.

Neste ut: blåbær og bringebær

Blåbær og bringebær er de neste bærene du kan glede deg til. De modnes som oftest i midten av juli, og sesongen varer til august.

Det er stor forskjell på viltvoksende skogsblåbær og hageblåbær som ofte fås i butikken. Hele delen av de skogsblåbærene er mørk rødblå, mens hageblåbærene bare har blått skall og hvitt kjøtt. Til gjengjeld er hageblåbærene større og har en mildere smak.

Villbringebær er mindre og har en sterkere smak enn hagebringebæren. Bærene du får i butikker er kun hagebær, så hvis du vil ha den gode ville smaken må du ut i skogen og plukke. Norske bringebær er som oftest røde, men det finnes også svarte, gule, oransje og hvite bringebær.

Solbær, stikkelsbær og rips
Senere ut i juli modnes solbær og stikkelsbær, som er nært beslektet. Tidligere var både rips og solbær viltvoksende. I dag finnes de som dyrkede hagebær, og blir mest brukt til saft og sylting. I eldre tider ble solbær mye brukt som middel i medisiner, og i dag brukes den i naturkostprodukter.

Stikkelsbær kom opprinnelig fra Kaukasus og Vest-Afrika, og i Norge begynte vi å dyrke de på 1600-tallet. De kan være både grønne, gule, røde og purpurfarget, og de smaker søtt og litt surt.

Rips modnes i august, og sesongen varer til september. De er spesielt hardføre hagebær. I Norge er de vanligst med røde og hvite bær, men de finnes også som gule. Rød rips er friskere og surere enn hvit rips.

Multer, bjørnebær og tyttebær

August er tiden da multer, tyttebær og bjørnebær dukker opp.

Vil du sikre deg multebær er det best å ta seg en tur til Nord-Norge. Du kan også se etter de guloransje søte bærene på myrer og fuktige fjellvidder i Sør-Norge og på Vestlandet. Vær sikker på at bærene er modne før du plukker de. Multesesongen varer ut til september.

Bjørnebær ligner på bringebær, men er mørk fiolett eller nesten svart i fargen. Som viltvoksende bær finnes de særlig sør i Norge, og de finnes i flere ulike farger og fasonger.

Tyttebær vokser vilt i hele Norge, og sesongen varer helt ut i oktober. Den sure og beske smaken skyldes at den inneholder benzoesyre. Dette stoffet gir tyttebærene lang holdbarhet uten at du trenger konserveringsmiddel.

Les mer om ulike bærtyper her.

BÆRTYPE

SESONG

Bjørnebær

August til september

Blåbær

Midten av juli til august

Bringebær

Midten av juli til august

Jordbær

Slutten av mai, eller ved St. Hans til juli

Multebær

August til september

Rips (hagerips)

August til september

Solbær

Juli til august

Stikkelsbær

Juli til august

Tyttebær

August til oktober

Les flere sommersaker her