HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/player?auth=LNyzieEYNt6EcZQCG7NhVu68kn8DdVNMKJ6OEHV7PnwmzL5kGwpy6fVBvX0a74OXPVOFKbE1HWppCVp7EXPl2ybGkk_bV421&jsonp=screen9.api.embed&screen9="+typeof(screen9);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);

Tirsdag 19. januar 2016: En overfylt båt med 45 i hovedsak afghanske flyktninger er i ferd med å synke på Egeerhavet, den farefulle sjøveien mange migranter og flyktninger velger mellom Tyrkia og Hellas.

Den ferske videoen fra Leger Uten Grenser gir et innblikk i noe av dramatikken som utspiller seg utenfor de greske øyer akkurat nå.

- Båten tok inn vann og var på vei ned. Det var ganske kaotisk. Det var flere barn om bord. Redningsaksjonen foregikk rundt halvannen nautiske mil fra land utenfor Lesvos, forteller norske Kim Clausen til Nettavisen.

Norsk redningsleder

Sandefjordingen er søk- og redningsleder for operasjonen Leger Uten Grenser driver sammen med Greenpeace i Egeerhavet. I videoen kommer han med en oppfordring:

- Nå må Europa våkne. Dette kommer ikke til å stoppe med mindre vi sørger for sikre korridorer for flyktningene, sier han.

805 døde utenfor Hellas i fjor

1.004.356 migranter og flyktninger ankom Europa via sjøveien i 2015. I løpet av fjoråret ble det rapportert 3771 døde eller savnede, det høyeste tallet som noensinne er registrert.

For Hellas er det meldt om 857.084 ankomster og 805 døde.

Den internasjonale organisasjonen for migrasjon, IOM, opplyser at det kom 106.776 migranter sjøveien til de greske øyer bare i desember 2015, 3400 hver dag. I de to første ukene av 2016 kom det 23.302 sjøveien til Hellas. I denne perioden er det registrert 50 døde i gresk farvann.

Kim Clausen forteller at temperaturen på Lesvos nå har sunket betydelig den siste uka.

Les også: Makedonia stenger grensen til Hellas

- Betydelig kaldere

- I dag morges var det minus 4 grader. Vi har hatt snø, og hypotermi er et stort problem når det gjelder flyktningene. En del av barna som kommer sitter ofte midt i båten og er våte opp til brystet. I dag var det 16 båter som krysset over fra Tyrkia til Hellas, sier han.

Kvinne og gutt døde

Onsdag var det også to som døde på veien, en voksen kvinne og et guttebarn på tre år, opplyser Clausen. Begge var døde da de ankom gresk kyst.

Nordmannen var selv vitne til at den tre år gamle gutten ble tatt i land. Han skal ha vært fra Syria og reiste sammen med mor, far og onkel.

- Jeg antar at hypotermi kan ha spilt en rolle når det gjelder disse dødsfallene, sier han.

Kvinnen skal ha reist alene.

Farlig ferd

I en samtale med Nettavisen forrige uke kunne Clausen, som er inne i sin tredje måned i Egeerhavet, bekrefte bildet av dårlige farkoster der mange mennesker er stuet sammen og ofte utstyrt med redningsvester av svært dårlig kvalitet.

- Vi har til og med sett redningsvester fylt med strå, fortalte han til Nettavisen.

Onsdag forteller han at noen av flyktningene som kom over forteller at de er blitt truet med våpen på tyrkisk side.

- Hvordan oppdaget dere båten på videoen?

- Det var en som sto på land hos oss som så dem. Da var de på tyrkisk side og hadde allerede problemer. Vi kan ikke dra over i tyrkisk farvann og må bare vente til de kommer over på gresk side, men tyrkisk kystvakt ble varslet.

Les også:

Ap-veteran ut mot Støres asylpolitikk

Arresterte hjelpearbeidere på Lesvos løslatt mot kausjon

Møt de norske Hellas-farerne: - Vi er ikke helter