(iBergen.no) En intens «svidd gummi-lukt» rev fortsatt i nesen i Sandviken i Bergen tirsdag formiddag. Storbrannen i IMC Divings lokaler har gjort skader for flerfoldige millioner kroner.

Les mer:Fant igjen kunstskatt i ruinene.

Godt fornøyd
Flammene som nådde 100 meter opp i luften på sitt verste mandag ettermiddag ble meldt slukket klokken 21.00.

- Vi er veldig godt fornøyd med arbeidet vi har gjort her. Vi hadde 40 brannmenn i sving og fikk uvurderlig hjelp av supply-båten. Uten den ville ting mest sannsynlig sett litt annerledes ut her i dag, understreker Tore Kalleklev i Bergen brannvesen til iBergen.no.

De største brannene
Historisk sett er brannen i Sandviken likevel som liten å regne. Bergenskartet.no har listet opp alle de verste brannene i byen helt siden 1170. Her er de største storbrannene:

1248: Natt til 11. juni brøt det ut brann i gården Straumen, omtrent midt på Bryggen. Tørrvær gjorde at ilden spredte seg hurtig i begge retninger, slik at så å si hele byen brant. Mariakirken og minst ni andre kirker brant. Gnistregnet antente også Sverresborg, der flere brant inne. Bare de kongelige og kirkelige bygningene på Holmen, samt noen få gårder i Vågsbotn ble reddet.

1623: Palmesøndag, den 6. april, brøt det ut brann under høymessen om morgenen. Ilden oppsto i Trollegården mellom Murallmenning og Erkebispegården (Nykirken), og en kvinne i gården skal ha vært skyld i ulykken. Brannen varte i over 12 timer. Det var svært dårlig vær med sterk vind. Byen ble lagt øde fra Nordnes til Steinbroen (Domkirkegaten), samt husrekkene i Vågsbunnen opp til fjellet ovenfor Øvregaten. Blant de ødelagte bygningene var Martinskirken, Nykirken, Korskirken, Domkirken, Rådhuset, De Sjøfarendes fattighus, Latinskolen, Bispegården, Erkebispegården og vektertårnet i Jonskirken.

1702: Brannen den 19. mai 1702 var den største og mest ødeleggende i byens historie. Den oppsto nær Manufakturhuset ved Lille Lungegårdsvann og spredte seg mot Vågen. På Strandsiden ble den stoppet ved Holbergsallmenningen, på østsiden ved Mariakirken. Brannen varte i 12-13 timer. 7/8 av byen brant ned, og både Kontoret, Domkirken, Korskirken, Martinskirken, Rådhuset, Manufakturhuset, Latinskolen, Bispegården og St. Jørgens Hospital gikk tapt.

1944 Tidlig om morgenen den 20. april eksploderte det nederlandske ammunisjonsskipet «Voorbode» ved Festningskaien. I tillegg til de mange skadene eksplosjonen gjorde over store deler av sentrym, oppsto det også en rekke branner som ødela et stort område i Dreggen, samt store deler av den gamle bebyggelsen mellom Nykirkeallmenning og Tollbodallmenningen på Nordnes. Personskadene var dessuten store. Omtrent 100 mennesker omkom, mens mange tusen ble skadet.

196

Les flere nyheter på iBergen.no