Utsiktene for å få gjennom den omfattende helsereformen ble mørklagt da Demokratene mistet ett sete i Senatet til republikaneren Scott Brown i Massachusetts i januar måned.

Dermed ble Demokratene frarøvet det nødvendige flertallet på 60 mot 100 stemmer, og sjansen til å få vedtatt en ny versjon i Senatet var så å si umulig.

Men så mottok presidenten et brev som ga ham inspirasjon til å fortsette kampen om universelle helsetjenester for det amerikanske folket.

Brevet var skrevet av Natoma Canfield, en 50 år gammel kreftpasient fra Ohio som hadde mistet helseforsikringen sin grunnet en økning av forsikringspremien på 40 prosent.

«Jeg er 50 år gammel. Jeg ble diagnostisert med kreft for 16 år siden, og etter en skilsmisse for tolv år siden ble jeg selvstendig næringsdrivende,» skrev Canfield.

Økte med 40 prosent
Uten helseforsikring fra arbeidsgiver måtte Canfield shoppe etter en billig forsikring hun hadde råd til. I fjor betalte hun 10.000 dollar i forsikringspremie, noe som tilsvarer om lag 60.000 kroner. Deretter fikk hun sjokkbeskjeden om at forsikringspremien økte med 40 prosent.

«Jeg trenger din helsereform til å hjelpe meg!!! Jeg har rett og slett ikke råd til å betale utgiftene for legebehandling, takket være den enorme økningen på forsikringspremien. Januar er min siste måned med forsikring.

«Vær snill og fortsette med å fokusere på ditt reformforslag, » skrev hun videre.

Her er brevet i sin helhet.

Ifølge nære medarbeidere skal Obama ha vært i ferd med å gi opp hele reformen etter nederlaget i Massachusetts, ifølge The Times. Men det rørende brevet skal ha gitt ham en nytt giv, og han brukte kreftpasientens historie aktivt for å overbevise tvilerne.

Leste brevet for forsikringstopper
Obama leste brevet høyt for forsikringstopper, refererte til det i en rekke taler og publiserte det i sin helhet på hjemmesidene til Det hvite hus.

- Jeg er her på grunn av Natoma, sa Obama under en tilsetting i Ohio forrige uke.

- Jeg søker litt mot. Jeg vil at vi skal gjøre det rette, sa han.

Ettersom Obama ikke kunne kjøre en ny runde i Senatet, så måtte Demokratene gjøre en snuoperasjon hvis de skulle ha noen sjanse til å få gjennom helsereformen.

Det skjedde ved at Representantenes hus vedtok Senatets versjon – som ble vedtatt i desember.

Les også: - Dette var vinn eller forsvinn

De færreste er fornøyd med Senatets versjon, men Demokratene har benyttet seg av en politisk prosedyre som gjør det mulig å forta noen endringer i det allerede vedtatte lovforslaget.

Men disse endringene må også godkjennes av Senatet.

Denne prosedyren kalles «reconciliation», et såkalt budsjettvedtak, som kun trenger simpelt flertall i Senatet for at det skal vedtas, og ikke et flertall på 60 av 100 stemmer som det er i vanlige lovforslag.

- I Senatet vil man vedta den loven med simpelt flertall, og man vil i hvert fall regne med at de endringene vil gå gjennom fordi man trenger bare simpelt flertall, sier professor Ole Moen ved Universitetet i Oslo til Nettavisen.