Gå til sidens hovedinnhold

Her er britenes nye supervåpen

Skal hamle opp med fremtidens våpensystemer.

Den kongelige marine i Storbritannia har avduket et nytt missil som skal styrke flåtens luftforsvar i fremtiden, missilet Sea Ceptor. Våpenet skal være i stand til å hamle opp med fiendtlige missil og mål i et område på 1300 kvadratkilometer.

Sea Ceptor skal erstatte dagens Seawolf-system. Systemet kalles også Future Local Area Air Defense System (Flaads), skriver Aviation Week på sine nettsider.

Det skal ikke spille noen rolle om målet er i luften, på vann eller på land, skriver våpenprodusenten MBDA Missile Systems i en pressemelding. Det er MBDA som har fått kontrakten på å utvikle våpensystemet, en kontrakt verdt 483 millioner pund eller snaut 4,6 milliarder kroner.

LES OGSÅ:

Tanken bak Sea Ceptor er at missilet skal gi beskyttelse både til modeskipet og viktige enheter i nærheten. Ifølge MDBA skal missilet kunne nøytralisere hele spekteret av dagens og fremtidens trusler, inkludert kampfly og den nye generasjonen med supersoniske sjømålsmissil.

Det er forventet at Sea Ceptor vil være leveringsklar fra rundt 2015. Se illustrasjonen av missilet i videoen nedenfor.

HTML EMBED

Les mer om våpenet her, og på denne bloggen.

Sea Ceptor er i utgangspunktet beregnet på fregatter av Duke-klassen (Type 23), men kan i fremtiden også bli brukt av både Hæren og Luftvåpenet (RAF). Missilet skal også være med over til fregatten Global Combat Ship (Type 26) som skal erstatte Type 23 fra 2020.

Marines toppsjef, admiral Mark Stanhope, sier i en kommentar at det nye våpensystemet vil sørge for at britenes fregatter vil være i stand til å møte de sofistikerte missiltruslene som forventes de nærmeste tiårene.

- Å investere i avansert teknologi, som Sea Ceptor, er livsviktig for å sikre at Den kongelige marine vil være i stand til å forsvare Storbritannias interesser hvor enn det skulle være nødvendig, sier Stanhope.

Forsvarsdepartementet i Storbritannia regner for øvrig med at prosjektet vil generere 500 nye arbeidsplasser.

LES OGSÅ:

Reklame

Gigantisk pute: Denne gir optimal sovestilling

Kommentarer til denne saken