Gå til sidens hovedinnhold

Her er Clegg-Camerons politikk

Storbritannias nye superpar avslører regler for den nye regjeringen.

- I går sa jeg at Nick og jeg ville legge våre politiske uenigheter bak oss, og samarbeide i nasjonens interesse (...) Det blir en regjering som står sammen bak tre nøkkelprinsipper: Frihet, rettferdighet, og ansvar.

- Det blir en regjering som står sammen bak ét hovedformål: Det er å gi vårt land det sterke og stabile og bestemte styre det trenger på lang sikt, sa David Cameron under pressekonferanse i hagen til Downing Street 10 fortalte David Cameron og Nick Clegg noe av avtalen mellom de to partilederne.

Se talen i videovindu nederst i saken.

Torsdag ble de historiske da George Brown gikk av som statsminister, og David Cameron ble ny statsminister med partimotstander Nick Clegg som visestatsminister. De konservative og Liberaldemokratene dannet den første britiske koalisjonsregjeringen siden Winston Churchills krigsregjering for 65 år siden.

Cameron og Clegg forsikret at begge partiene nå står bak avtalen om regjeringssamarbeid.

Førsteprioritet for regjeringen blir å redusere landets store budsjettunderskudd, og flere skatteendringer har blitt annonsert. Blant disse en kraftig økning av skatt på ikke-komersiell kapitalinntekt. Likevel skal de lavtlønte få skattereduksjon.

De to partiene har også blitt enige om:

Parlamentsperiodene vil bli låst til fem år, og neste valg blir 7. mai 2015. I dag er det statsministeren som bestemmer når det skal skrives ut nyvalg, så lenge dette skjer innenfor en femårsperiode.

Holde folkeavstemning om ny valgordning.

Å sette et tak på imigrasjon.

Fryse maktoverføring fra UK til EU.

Penger til utdanning vil bli styrt til ressurssvake elever.

Nick Clegg lover en kampanje mot fete bonusordninger i finanssektoren.

HTML EMBED

Kommentarer til denne saken