Gå til sidens hovedinnhold

Her er damenes største skattetabbe

Norske kvinner begår ofte en stor blemme. Heldigvis kan den rettes, men de har kun få dager igjen.

Norske kvinner i parforhold henger fremdeles igjen i gamle kjønnsrollemønstre når det gjelder privatøkonomien. Mens menn stort sett betaler bolig og bil, betaler kvinnene husholdningsutgifter som forsvinner. Det kan koste dem dyrt, ifølge en fersk undersøkelse fra Nordea.

Kvinnen betaler forbruksutgifter
Undersøkelsen viser hvordan par fordeler betalingen av de ulike postene i husholdningbudsjettet. Mannen peker seg ut på postene bolig, bil og tekniske poster. 45 prosent av norske menn sier at de er den i forholdet som betaler mest på boliglånet. Kvinner betaler for de tingene som blir oppspist, utslitt, utpakket eller gått av moten (dagligvarer, interiør, klær og gaver).

Trøsten er at det er lett å endre på husholdningens privatøkonomiske fordelingen. Men det bør gjøres i god tid før fristen går ut 30. april

Økonomisk samlivsfelle
- Flere undersøkelser om hvordan norske par innretter økonomien sin viser at det er en tendens til at kvinner betaler for de tingene som forsvinner – altså mat, klær og gaver. Menn derimot tar ansvar for de tyngre postene i budsjettet som bil og huslån. Dette er en samlivsfelle for samboere. Men også for gifte kan regelen om særeie gjøre at for eksempel arvet bolig holdes utenfor deling ved samlivsbrudd, sier forbrukerøkonom i Nordea Christine Warloe til NA24.

Hennes råd til kvinnene er å innrette felleskøkonomien slik at man har eierandel i felles bolig, og ikke bare betaler for løpende forbruk. Og ikke vent til 30. april med gjennomgangen av par-økonomien.

Ikke gjort på en dag å endre
- Å endre boliglånsfordelingen er ikke noe man kan gjøre siste dag før fristen til å levere selvangivelsen går ut. Ta derfor tak i disse spørsmålene nå, sier Warloe.

Kvinner bør begynne med å finne ut hvor i selvangivelsen det fremkommer hvor stor eierandel man har i eiendommen(e).

- Kvinner bør spørre seg hvor stor del av gjelden og eiendommen bør jeg svare for?, sier Warloe.

I motsetning til ektefeller kan ikke samboere fritt fordele gjeld og gjeldsrenter mellom seg. Ifølge Warloe må hver av partene i samboerforhold ha status som låntaker eller medlåntaker på gjeldsbrevet til banken.

- Når gjelden og rentene fordeles mellom selvangivelsene, så skal dette stemme med det som faktisk har vært betalt fra den enkeltes konto gjennom 2010. Legg ved en skriftlig avtale som beskriver den prosentvise fordelingen hver av partene svarer for, er rådet fra Warloe.

Det er med andre ord flere grunner til å ta frem selvangivelsen i god tid før innlevering. Å skaffe dokumentasjon for riktig markedsvurdering av boligen er ikke noe du henter frem kvelden før innlevering. En rettferdig eierbrøk i boligen er også noe som kan trenge litt modning.