Gå til sidens hovedinnhold

- Her er de hemmelige løftene om Iran-angrep

Hevder Israel og USA har inngått en avtale.

USA skal angivelig ha tilbudt Israel militær støtte i et eventuelt angrep på iranske atominstallasjoner. Men da må Israel i så fall vente med et angrep til etter det amerikanske presidentvalget i november.

Det er den israelske storavisen Maariv som bringer nyheten om den angivelige avtalen mellom Israel og USA. Avtalen skal ha blitt drøftet mellom president Barack Obama og statsminister Benjamin Netanyahu da sistnevnte besøkte Det hvite hus tidligere denne uken.

Netanyahu sa det hastet med å handle mot Iran, dersom en skal hindre landet fra å få atomvåpen.

Men Netanyahu understreket imidlertid at han ikke tror en krig er uunngåelig.

- Paradokset er at om de faktisk tror at de står overfor et militært alternativ, så trenger man antakelig ikke det militære alternativet, sa Netanyahu.

Obama har gjort det klart at USA fortsatt ønsker å finne en diplomatisk løsning på krisen.

- Tilbyr «bunker buster»
Avtalen innebærer at USA skal tilby Israel den avanserte bomben Massive Ordnance Penetrator (MOP), også kalt «bunker buster». Bomben er designet til å penetrere 61 meter med betong, noe som gjør det mulig å bombe iranske atomanlegg som ligger under et fjell i Fordow. I tillegg skal USA ha tilbudt Israel tankfly.

Men både Det hvite hus, Pentagon (USAs forsvarsdepartement) og USAs Nasjonale sikkerhetsråd har benektet at det ble gitt løfter til Israel om å bistå med militær støtte.

Utenrikspolitisk forsker og kommentator, Helge Lurås, tviler på at USA har gitt Israel løfte om militært støtte i et eventuelt angrep mot Iran.

- Teoretisk sett så er det mulig, men jeg har vanskelig for å se at Obama ser det i sin interesse å gi løfter, som i praksis vil øke muligheten for et israelsk angrep hvor USA blir innblandet etter presidentvalget, sier Lurås til Nettavisen.

- Det vil også signalisere en desperasjon fra amerikansk side for å utsette et israelsk angrep. Om amerikanerne skulle ha sagt at de gikk med på en sånn avtale med å utstyre Israel med den type våpen, så vil de ha enda mindre innflytelse over Israels handlinger mot Iran i ettertid, sier han.

- Tøft og direkte møte
Denne uken ble det avholdt et møte mellom Obama og Netanyahu i Det ovale kontor. Lurås tror Netanyahu kjørte en tøff og aggressiv linje overfor Obama.

- Jeg tror det har vært et ganske direkte og tøft møte de har hatt seg imellom. Også fordi Israel og Likud-regjeringen har en ganske vesentlig innflytelse på amerikansk innenrikspolitikk, så står Netanyahu neppe med lua i hånden når han møter Obama. Han bruker nok også Iran-spørsmålet for å oppnå fordelere for Israel på andre områder.

- Men i forhold til de meldingene som har kommer fra den amerikanske administrasjonen, så har Obama tatt en ganske tøff linje tilbake igjen.

Videre sier Lurås at USA sender et signal som viser at et militært alternativ i forhold til Iran foreløpig kun er på et teoretisk nivå, og at Obama forsøker å tone ned konfliktnivået.

- Samtidig vil et sånt angrep ha enorme konsekvenser, og det virker for meg at CIA, Pentagon og Obama innser det.

- Ingen garantert suksess
Israel vil neppe klare å gjennomføre et vellykket angrep mot iranske atomanlegg uten hjelp fra USA. En av grunnene er at Israel ikke har avanserte nok våpen til å trenge gjennom atomanlegget i Fordow, som ligger under et fjell. Men det sås også tvil om USAs «bunker buster» klarer jobben.

- Jeg tror det er for så vidt litt uvisst om amerikanere har kapasitet selv. De vet jo ikke sikkert hvor dypt det ligger. Så det er ingen garantert suksess for amerikanerne, og for Israel vil det absolutt bli vanskeligere. Så det vil bli et spørsmål om man klarer å gjennomføre det med én bølge av fly og kryssermissiler eller om man må følge opp.

Noen eksperter anslår at et angrep på iranske atominstallasjoner vil sette det iranske atomprogrammet tilbake mellom 18 måneder og tre år.

- Blir neppe noen krig
Både det israelske forsvaret og etterretningstjenesten Mossad skal ha advart mot å angripe Iran alene. Lurås tviler på at det blir et angrep mot Iran i løpet av 2012 eller i begynnelsen av 2013.

- Nei, jeg tror ikke det. I og med at det er motstand mot det fra faglig hold i Israel selv - de som skal gjennomføre det militære angrepet, så er det ingen enkel beslutning for politikerne å ta. Hvis det slår feil, så blir det en politisk katastrofe.

Lurås mener Irans atomprogram har blitt brukt politisk av Israel for å avlede deres egen politikk overfor palestinerne.

- Den oppmerksomheten er mindre nå som følge av uroen i den arabiske verden, spesielt med det som foregår i Syria. Dermed er de ikke avhengig av en sånn avledningsmanøver mot Iran nå, sier han.

Khamenei roser Obama
Tidligere denne uken roste Irans øverste leder, ayatollah Ali Khamenei, Obama for å ha understreket at det fortsatt er rom for forhandlinger med Iran.

- Hvordan skal vi tolke denne uttalelsen fra Khamenei, Lurås?

- Det tror jeg vi skal tolke som et ønske om å nedskalere det konfliktnivået, som har bygget seg opp de siste månedene, og en faktisk frykt i Teheran om at faren for et angrep fra Israel er til stede og et sterkt ønske om å unngå en ytterligere konfrontasjon med USA.

Han tror eller ikke at Iran er så irrasjonelle som en del av Vesten og Israel forsøker å gi uttrykk for.

- De er jo interessert i sin egen overlevelse, sier Lurås.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken