Gå til sidens hovedinnhold

Her er de nye politiske romanene

Olje-Norge og et blikk på Tyrkia ble vinnerne av den utskjelte konkurransen om den nye, politiske romanen.

Bak romanen «14 dager i Nordsjøen» og en beretning om de politiske omveltningene i Tyrkia står to debutanter.

Leif Henriksen er sikringssjef i Nordsjøen, mens Izzet Naci Celasin er statsautorisert tolk fra Tyrkia.

Heftig debattert
Torsdag var de begge ydmyke og glade vinnerne av Den nye politiske romanen, en konkurranse som ble heftig diskutert da Gyldendal forlag utlyste den i januar i fjor. Debatten raste i spaltene om merkelappen «politisk», andre sa de var lei av ego-bølgen i litteraturen, mens tredjeparten mente konkurranser i litteraturen var forkastelig uansett.

Gyldendal ved redaksjonssjef Kari Marstein innrømmer også at forlaget lurte lenge på hva slags manus de ville få.

Men forfatterne in spe landet rundt leverte manus til Gyldendal. 60 manus kom inn, og 10 av dem jobbes det fremdeles det, inkludert vinnerne.

- Positiv debatt
- For meg var faktisk debatten svært positiv. Og jeg mener at det faktisk er debatt politisk litteratur skal vekke, sier Kjartan Fløgstad til Side2. Sammen med Samtiden-redaktør Cathrine Sandnes og forfatter Johan Harstad har han sittet i juryen.

- Jeg ble vel litt overrasket over at begrepet politisk roman vakte så sterke reaksjoner. Det er jo få som reagererer når man utlyser romankonkurranser for barn- og unge eller for den store kjærlighetsromanen, sier Sandnes.

Harstad understreker at spennvidden i bidragene var stor - også i vinnerne. Deres manus skal nå jobbes videre med for utgivelse.

- Jeg har aldri skrevet i mitt liv, betror Leif Henriksen til Side2, og kunne fortelle forsamlingen at han hadde tatt «knusende» forfattertimer hos forfatteren Peter Serck, men at det likevel stimulerte til ikke å gi opp.

Izzet Naci Celasin takket for at juryen stolte på en fortelling som ikke umiddelbart gikk inn i norsk virkelighet.

- Den er en hyllest til generasjonen 78'ere, som vi kaller dem i Tyrkia, smilte han.

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant