Gå til sidens hovedinnhold

Her er den farligste hunden

Det er verken schäfer eller rottweiler.

(SIDE2): Den har korte ben, er ikke spesielt stor og virker fredelig. Men synet bedrar, for dachsen er den mest aggressive hunderasen.

Forskere fra Universitetet i Pennsylvania i USA har intervjuet 6.000 hundeeiere, og funnet ut at dachsen er øverst på listen over farlige hunder. Dette fremgår av en undersøkelse som offentliggjøres i tidsskriftet Applied Animal Behaviour Science, og som gjengis på Politiken.dk.

Kan være besatte av å bite
Hver femte av de små dachsene har bitt mennesker eller andre hunder. Og en av tolv dachs har forsøkt å sette tennene i eierne.

Den ytterst selvstendige hunderasen troner dermed øverst på listen over hunder som biter. Nummer to er chihuahua-hundene, som tydeligvis kompenserer for sin minimale størrelse ved å ha et iltert temperament.

Jack Russel-terrierne inntar tredjeplassen, mens store japanske akitahunder og australske gjeterhunder kommer som nummer fire og fem. De fryktede pitbullene opptrer som nummer seks på listen.

Genetisk disponert
Ifølge forskerne bak undersøkelsen kan de små hundenes aggressivitet skyldes at de genetisk er mer disponert for å bite fra seg enn store hunder.

Tidligere har man målt hunderasenes aggressivitet på antallet av bittskader. Det kan ha ført til gale resultater, siden de store hundenes bitt oftere enn småhundenes fører til sykehusbehandlinger.

Ønsker du å ha en hund som du trygt kan rekke hånden frem mot, så bør du vurdere greyhound, golden retriever eller labrador. (ANB)

Kommentarer til denne saken