Gå til sidens hovedinnhold

Her er den hemmelige Skah-tiltalen

Den tidligere OL-mesteren må svare for veldig alvorlige forhold.

Allerede 4. juli 2009 ble tiltalen mot marokkanske Khalid Skah tatt ut.

Statsadvokat Katharina Rise ved Oslo statsadvokatembeter vil ikke offentliggjøre tiltalen mot Khalid Skah, selv om VG omtalte den 28. juli i fjor.

Begrunnelsen for Rises hemmelighold er blant annet at Skah ikke har fått forkynt tiltalen.

- Et kriterium for å ikke offentliggjøre tiltalen er at den ikke er forkynt for Khalid Skah. Et annet kan være at en eventuell straffesak mot ham vil gå for helt eller delvis lukkede dører, sier Rise til Nettavisen torsdag.

Om tiltalen noen gang kommer til å ende opp i en rettssak, er høyst usikkert. Marokko vil ikke utlevere sin egen statsborger. Skah er etterlyst gjennom Interpol, og kan bli pågrepet og utlevert hvis han reiser til land som Norge har utleveringsavtale med. Alternativet er at Skah selv velger å reise til Norge.

Tiltalen ble tatt ut før barna til Khalid Skah og Anne Cecilie Hopstock ble hentet til Norge i slutten av juli 2009. Tiltalen mot Skah gjelder tre punkter:

1. Kidnapping av sine barn
Straffelovens paragraf 216, første ledd

«I perioden 1. august 2007 og frem til i dag (4. juli 2009 red. anm.) har han unndratt sine barn XX og YY fra kontakt med deres mor Anne Cecilie Hopstock ved å holde dem tilbake i Marokko og ved å nekte Hopstock å treffe barna i Marokko.» står det i tiltalen.

2. Vold i nære relasjoner
Straffeloven paragraf 219 , første ledd

«I perioden 11. september 2006 og frem til januar 2007 i Marokko, begrenset han bevegelsesfriheten til sin fraseparerte kone Anne Cecilie Hopstock og deres felles barn XX og YY ved blant annet å frata dem pass, mobiltelefoner, nekte dem å snakke norsk med hverandre og ved avlåsing av rom i huset. Han skal gjentatte ganger ha opptrådt aggressivt og/eller truende og/eller voldelig. Ved en anledning hadde han med seg Hopstock på biltur og uttalte at intensjonen med turen var å kjøre dem i hjel.» står det i tiltalen.

3. Utpressing
Straffeloven paragraf 222, første ledd

«Flere ganger i 2007 og 2008 har han fremsatt krav om at hans fraseparerte kone Anne Cecilie Hopstock skal betale ham 500.000 kroner dersom hun ønsker å få deres felles barn XX og YY tilbake til Norge, og han har således forsøkt å få Hopstock til å utbetale seg penger i bytte for barnas retur til Norge.» står det i tiltalen.

Nye avhør
Etter at tiltalen ble tatt ut, kom Skah og Hopstocks barn til Norge. Deres dramatiske flukt ved hjelp av soldater fra det norske forsvaret har blitt kjent de siste dagene. Gutten på 13 og jenta på 16 kom til Norge i juli 2009.

Les: «Petter»: - UD var informert

I høst ble den 16 år gamle jenta avhørt av politiet, mens den 13 år gamle gutten på grunn av sin lave alder har vært i dommeravhør.

- Barna har beskrevet en rekke trusler. Man kan si at det vil være nye forhold, sier deres bistandsadvokat Kim Gerdts. Om disse nye forholdene vil føre til endringer i tiltalen, eller om dagens tiltale blir stående, er usikkert.

Politiadvokat Trine Krok ved Oslo politidistrikt sier til Nettavisen at avhørene nå vil bli gjennomgått.

- Det ble gjort dommeravhør av sønnen i begynnelsen av desember og nå venter jeg på utskrift av avhøret, sier Krok.

Utover dette ønsker ikke Krok å uttale seg om tiltalen, eller om etterlysningen av Skah gjennom Interpol.

Vil ha trygghet
- Er det viktig for barna at det blir en rettssak mot faren?

- Det altoverskyggende viktige for dem er å kunne leve et normalt og rolig liv uten konflikter og uten det trusselbilde som henger over dem, sier Gerdts.

Tidligere torsdag gikk advokat Erik Mørch ut i Nettavisen og kritiserte at partene i denne saken har latt de to barna på 13 og 16 år uttale seg i media.

Les: - Fullstendig feil å intervjue barna

- Barnas ønske
Gerdts sier at barna selv har hatt et sterkt ønske om å komme til motmæle mot farens utallige utspill i media om «bortføringen» av hans barn.

- Barnekonvensjonen gir ikke barn bare rett til å bli hørt, men har også egne bestemmelser for barns ytringsfrihet, påpeker Gerdts.

Han sier at de to barna egentlig ønsket å fortelle sin historie til marokkanske myndigheter i mer private former, men at dette ikke har latt seg gjøre.

- Barna ønsket tidligere å møte den marokkanske ambassadøren i Norge for å høre deres historie, men ambassadøren har sagt at dette i så fall skal skje inne på den marokkanske ambassaden. Det er helt uaktuelt for barna å møte ambassadøren på marokkansk jord, sier Gerdts.

Reklame

Nå er bestselgeren endelig på tilbud

Kommentarer til denne saken