Gå til sidens hovedinnhold

Her er den mistenkte selvmordsbomberen

Israel hevder han ble rekruttert av Iran

Reuters har kommet ut med overvåkningsbilder av mannen som man tror utførte terroren i Bulgaria.

Den antatte gjerningsmannen ser ut som en helt vanlig vestlig turist med shorts og t-skjorte.

Han skal ha gått rundt på flyplassen i en time før han satte seg på bussen som skulle frakte Israelske ungdommer til feriestedet Sunny Beach.

Peker på Iran
Nå hevder Israels statsminister Benjamin Netanyahu at det er Iran som står bak aksjonen, og viser til lignende episoder andre steder.

- Alt peker på at Iran har utført dette terrorangrepet. Bare de siste månedene har vi sett iranske forsøk på å angripe Israel i Thailand, India, Georgia, Kenya, Kypros og andre steder, sier Netanyahu i en uttalelse.

Vil svare med makt
Tidligere i år har det vært flere andre angrep mot israelske mål rundt om i hele verden. I februar ble israelske diplomater i både India og Thailand utsatt for bombeangrep, og kort tid etterpå ble et lignende angrep avverget i Georgia.

- Eksakt 18 år etter eksplosjonen ved det jødiske senteret i Argentina, fortsetter den morderiske iranske terroren å slå ned på uskyldige mennesker. Israel vil svare med makt mot iransk terror, sier han videre.

Nylig ble også en svensk statsborger pågrepet på Kypros, mistenkt for å ha planlagt angrep mot israelske turister på øya.

Israel har også tidligere anklaget Iran og deres proxy-hær, Hizbollah, for å stå bak alle angrepene.

Gjengjelder likvideringer
- Det er ikke umulig at disse angrepene har en sammenheng. Israel og Iran har ført en hemmelig krigføring de siste årene, hvor de gjengjelder hverandres likvideringer, sier Helge Lurås ved Senter for strategisk analyse (SISA) til NTB.

Fem israelske turister, en bulgarsk bussjåfør og mannen selv mistet livet i terroranslaget mot Israelske turister i feriebyen Burgas i Bulgaria i går.

Angrepet ble gjennomført ved at han sprengte bussen han satt i. 34 personer ble også skadet i angrepet, hvorav tre kritisk, ifølge nyhetsbyrået AP.

Flere av de skadde skal være gravide kvinner og barn.

Iran nekter for ansvar
Iran avviser imidlertid at de har noen som helst befatning med angrepet i Bulgaria.

- Iran fordømmer alle terrorhandlinger, sa Mehmanparast, til TV-kanalen Al-Alam etter angrepet som kostet sju mennesker livet i Burgas, sier en talsmann for Irans utenriksdepartement, Ramin Mehmanparast, ifølge NTB.

- Den islamske republikken, som selv er det største offeret for terrorisme, mener at terrorisme setter uskyldige liv i fare, og fordømmer det derfor sterkt, sa Mehmanparast videre.

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021

Kommentarer til denne saken