Gå til sidens hovedinnhold

Her er det nye matsjokket

Glem smørkrisen. Nå har brasilianske problemer entret manesjen.

Elendige nyheter fra Brasil har sendt prisen på frossen appelsinjuice til himmels.

Der er det nemlig oppdaget at produkter inneholder spor av plantevernmiddelet karbendazim, som potensielt kan være helseskadelig. Dette har fått amerikanske myndigheter til å sjekke juicen, og de har gitt beskjed om at det vil bli innført importforbud og at produkter kan bli fjernet fra markedet dersom de medfører en helserisiko.

Denne nyheten har gitt store ringvirkninger i råvaremarkedet, da Brasil både er verdens desidert største produsent av appelsiner og appelsinjuice.

Prisene til himmels
Tradere har fra starten av året drevet prisen på frossen appelsinjuice opp på frykt om at en kuldebølge i Florida vil ødelegge avlinger der, og etter at nyheten fra Brasil dukket opp har prisen på frossen appelsinjuice steget over 25 prosent - til nivåer man ikke har sett siden 1977.

Tine er en av de største tilbyderne på det norske markedet gjennom Sunniva-produktene, og mesteparten av denne juicen kommer fra Brasil.

- Av appelsinene som benyttes i Sunniva-produktene stammer cirka 90 prosent fra Brasil, mens det resterende kommer fra USA, opplyser Siw Dejligbjerg Steen, daglig leder hos FellesJuice, som er leverandør av Sunniva-juicen, til NA24.

Kan bli dyrere
Hun utelukker ikke at prisene nå kan komme til å stige.

- FellesJuice har registrert en økning i råvareprisene den senere tiden til et nivå som nå er det høyeste vi har sett de siste ti årene. Det er for tidlig å ta stilling til hvorvidt dette vil påvirke prisene ut til våre kunder som er kjedene i norsk dagligvarehandel og aktører i storhusholdningsmarkedet. Sluttprisen på juice settes ikke av FellesJuice. FellesJuice har som leverandør konkurransedyktige priser til grossister og kjeder. Til slutt er det kjedene og butikkene som setter den endelige prisen ut til norske forbrukere. En betydelig økning i råvarepris og derav produksjonskostnader vil kunne påvirke vår pris til handelen, sier Dejligbjerg Steen.

Kan bli juicemangel
FellesJuice-sjefen utelukker heller ikke at det kan bli mangel på appelsinjuice i tiden som kommer.

- Det avhenger først og fremst av størrelsen på den neste avlingen i Brasil. FellesJuice ser derfor alltid etter alternative produsenter, også i land utenom USA og Brasil.

Reklame

United-legenden håper Solskjær henter Haaland til Old Trafford

Kommentarer til denne saken