- Her er det sol, og veldig varmt, sier ekspedisjonsleder Ken Pedersen, til Nettavisen.

Pedersen er ekspedisjonsleder for Norwegian Antarctic Research Expedition (NARE) 2009-2010 og befinenr seg ved Troll forskningsstasjon på Antarktis.

Mens det laver ned og fryser til i Norge, kan Pedersen på lørdag melde om mye snø og is som smelter i området.

- Jeg har vært her i fem sesonger, og aldri opplevd at det har vært så varmt her før. Det er første gang jeg ser at det er varmegrader her. Nå viser gradestokken 0,6 varmegrader, forteller Pedersen.

Han tør ikke spekulere i om varmen skyldes global oppvarming.

- Dette er veldig uvant. Personlig ønsker jeg at det var 5-10 grader kaldere, sier Pedersen.

- Ekstra utfordringer
Varmen gir nemlig noen ekstra utfordringer for mannskapet ved Troll.

- Vi kan få problemer med flystripen vår, som er av is. Før så kunne vi frese opp isen om dagen, men nå er det for varmt. Vi må ut om natta for å preppe isen, forteller Pedersen.

Måleutstyr må også hele tiden flyttes på.

- Det smelter overalt, og skaper vanndammer. Vi må hele tiden flytte på sakene våre.

- Solbrente
Men Pedersen innrømmer at det er trivelig med litt varme.

- Jeg ser at vennene mine i Norge har 30-40 minusgrader hjemme. Her slipper vi jo de problemene som dette gir, som startproblemer på bilen og isskraping, sier Pedersen med et smil.

Isen reflekterer mye av solstrålene.

- Jeg var ute fire timer nå i stad, og brukte solfaktor 30. Det varmer godt i ansiktet, for å si det slik.

- Frakt på 700 tonn årlig
- Vi har en stasjonsbesetning på seks personer som skal overvintre her, forteller Pedersen.

I sommerperioden fra november fram til februar får mannskapet alt av utstyr og drivstoff som trengs for å drifte stasjonen vinterstid.

- Mye kommer med båt fra Norge, som går ned mot Cape Town og hit. Vi tar inn rundt 700 tonn årlig med utstyr, drivstoff og proviant.

Akkurat nå finnes det blant annet elleve forskere på stedet som samler prøver fra over og under isen.

- Vi er her for å støtte forskningen. Det trengs mye logistikk for å få hjula til å gå rundt. Det er ikke bare å hente seg varer på nærmeste bensinstasjon, forteller Pedersen.

- Hvor er nærmeste nabo da?

- Nærmeste nabo er en Sørafrikansk stasjon, som ligger 200 kilometer unna, ler Pedersen.

Beinkaldt i Norge
- Natt til lørdag var det kaldest i Norge på Tynset med -38,7 grader, Røros med -38,2 grader og Hemsedal med – 36,7 grader, forteller vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Johns Smits, til Nettavisen.

Den norske feltstasjonen Troll på Antarktis målte til sammenligning – 7,1 grader natt til lørdag på det kaldeste.

- Det er kaldere på Sydpolen enn i Norge. Det er sommer på Sydpolen nå, så det er ganske mildt og behagelig der. Men det kan imidlertid blåse godt der og være ganske surt, smiler Smits.

- Våren titter fram
Smits tror at den kaldeste natten for i år var natt til fredag, da temperaturene viste rundt – 40 på blant annet Tynset og Røros. Framover skal det kun bli varmere.

- Våren titter fram i nord, med fem-seks varmegrader, sier Smits

Han forteller at dagene med sprengkulde snart er en saga blott.

- Det finnes nå varm luft i de høyere luftlagene, som vil sige ned og blande seg med den kaldere lufta. Ett godt eksempel er på Gardermoen. I dag er det – 20 grader ved bakkenivå, og – 15 grader på toppen av tårnet som er 100 meter høyt. Men 600 meter over bakken er det faktisk kun tre minusgrader, smiler Smits.

Det varme luftlaget slår først til i nord, og i høytliggende strøk.

- Det er seks varmegrader i Lofoten. I Nord vil temperaturene ligge på rundt null, med en del nedbør. Men varmen vil merkes først i høytliggende strøk. Ett eksempel er at det er -8 på Tryvann i dag, og – 19 på Blindern. Det lønner seg å gå opp i høyden dersom man vil ha mildere vær, sier Smits.

- Mildere vær framover
I Nord vil temperaturene ligge på rundt 5-6 varmegrader i de neste dagene, med stigende temperaturer først og fremst i ytre og lavere strøk i Nord-Norge. Kaldest vil det være i Finnmark.

- Det forventes en del urolig værtype med nedbør i nord og mild vestavind, sier Smits.

Temperaturene vil også stige i indre strøk i Trøndelag og Nordland med vekslende høytrykk. I Møre og Romsdal vil det være stort sett opphold.

- Sør for Stadt og Dovre venter vi lite eller ingen nedbør. Temperaturene vil være stigende i sør, med varmegrader langs kysten, sier Smits.