Gå til sidens hovedinnhold

Her er dyrlege-Trudes juleråd

Julen kan bli en tøff tid for kjæledyret om du ikke passer på. Her er dyrlege Trude Mostues gode råd.

GÅ RETT TIL DYRESIDEN

Julehøytiden er full av potensielle farer for hunden eller katten din. Mange tenker ikke over hvilke belastninger kjæledyret kan bli utsatt for. Det erfarer dyrlegeTrude Mostue når dyrene kommer inn med skader. Her er noen fallgruver:

Julemat er for mennesker og ikke for dyr. En godbit med juleribbe kan forgifte kjæledyret og føre til diaré og oppkast. Første bud for å unngå illeluktende opplevelser er å avstå fra å gi dyret fete sauser. Rent kjøtt fra kalkunen er greit, men unngå ben.

- Benrester kan sette seg fast i mage og tarm, sier veterinær Trude Mostue.

Husk også at kjæledyret ikke bør få smake kjøttet hvis det er sterkt krydret.

Dødelig sjokolade
I boken ”Dyrlegen” advarer hun mot flere julefarer:

Mørk sjokolade er svært giftig for hunder. En plate med kokesjokolade kan faktisk ta livet av en hund. Og gjærdeig kan gi alkoholforgiftning hos både hund og katt.

Selv om kjæledyrene er naturlige medlemmer av familien og skal inkluderes i hyggelige høytider, bør du ikke glemme at de er dyr med andre behov og utfordringer enn oss mennesker.

- Det er typisk for oss mennesker å anta at hunder liker det samme som mennesker, sier Trude Mostue, og poengterer at det er ikke tilfelle.

Barnåler
Menneskeføttene er gjerne ikledt finsko eller tøfler store deler av julen. Husk at hundens poter ikke har noen beskyttelse mot små, skarpe barnåler som faller ned fra treet.

Trude Mostue har operert ut mange barnåler mellom tærne på hunder.

- Når hunden tråkker i dem vandrer barnålene inn i pelsen og blir liggende under huden. Klipp hundens hår mellom tærne, støvsug gulvet for barnåler rundt treet - eller kjøp plastre, sier dyrlegen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Pynt er pent å se på, men kan være farlig for kjæledyr som tråkker på det eller spiser det. Misteltein er giftig. Og puser med fluffy pels kan lett ta fyr når de kommer i nærheten av levende lys.

Invadert av gjester
Høytider, spesielt julen, er en sosial tid med mange og hyppige besøk. Flere dyr, særlig katter, kan føle at området deres er invadert. Har man i tillegg overnattingsgjester og må rokere på soveplasser, kan kjæledyret bli usikker og begynne å urinere og komme med avføring på de underligste steder

- En stresset katt kan fort reagere med å gjøre fra seg på gjestenes klær, sier Trude Mostue.

Les også:
3 millioner til servicehunder
Denne fisken koster 300.000
Hva, er det ikke vår?

Kommentarer til denne saken