PATTAYA (NA24): Fire nordmenn, to menn og én kvinne i starten av 20-årene samt en mann i 40-årene, ble onsdag morgen arrestert av politiet i Thailand, etter det politiet mener er en storstilt svindel mot norske bedrifter regissert av svenske banditter.

Under dekke av å drive en internettkafé har nordmennene drevet utstrakt telefonsalg til norske bedrifter. Det hele har imidlertid vært ren gangstervirksomhet ifølge poliitiet og tidligere ansatte. Flere hundre norske bedrifter skal ha betalt for et produkt som ikke eksisterer.

Les mer: Disse nordmennene er arrestert i Thailand

Vet ikke hvorfor de er arrestert
Advokaten til de arresterte skandinavene vet ennå ikke hva siktelsen til thailandsk politi går ut på.

NA24 fikk ved 16-tiden torsdag ettermiddag thailandsk tid (10.00 norsk tid) snakke med advokaten til de fire unge nordmennene og de to svenskene som natt til onsdag ble arrestert i en politirazzia mot et kontor i Viking Hotel sentralt i turistbyen Pattaya.

- Politiet har ennå ikke fortalt meg hva siktelsen går ut på, sier en smått fortvilet Christoph Haas som jobber for advokatfirmaet Siam Pacific International Law Company i Pattaya.

Han har nettopp snakket med de fire nordmennene og de to svenskene. Få meter utenfor den svært trange cellen tar han seg tid til NA24s utsendte.

Pårørende thai-jenter, norske og svenske venner, politi og advokater bidrar til et inntrykk av kaos utenfor cella - som etter NA24s øyemål knapt kan være på mer enn 2,5 ganger 4,5 meter.

Informasjon er mangelvare ifølge Haas.

- Jeg registrerer at politiet har uttalt at de fire norske kun vil siktes for å ha arbeidet uten arbeidsvisum. Foreløpig har jeg ikke fått noenting, sier Haas.

Ifølge eget utsagn representerer han alle de seks arresterte skandinavene.

Jobber med svindelsiktelse
Onsdag uttalte den norsksvenske turistpolitiassistenten Johan Løkken og etterforsker ved turistpolitiet i Pattaya Attapong Samjaiwut til NA24 at nordmennene mest sannsynlig bare vil bli siktet for brudd på arbeidsvisumbestemmelsene, men at svenskene kan vente seg en utvidet siktelse basert på storstilt internettsvindel av norske selskaper fra kontoret i Viking Hotel.

- Det siste jeg har fått høre av politiet er at de jobber med en stor svindelsiktelse mot alle de arresterte - også de norske, men uten en konkret siktelse blir det bare spekulasjoner, sier Haas.

I en samtale på kontoret til kriminalinspektør Ruangyos Sophapol bekreftet Sophapol overfor NA24 ved 16-tiden torsdag thailandsk tid at politiet ennå jobber med siktelsen, men han kunne ikke gå inn på hva den inneholder.

Har du kjennskap til saken? Send inn tipset ditt her

Frykter forlenget fengsling
Ifølge advokat Haas må politiet ha utferdiget en skriftlig siktelse innen 48 timer etter pågripelsen.

- Fristen for dette går ut fredag morgen. Kommer de ikke opp med en siktelse innen da må de pågrepne settes fri. Dersom en siktelse foreligger vil politiet i teorien kunne holde de pågrepne i varetekt i inntil 84 dager, sier Haas.

Han frykter hvis så skjer.

- Som du ser er det rimelig trangt og kummerlig her i varetektsarresten på politihuset. Dersom politiet ønsker å benytte seg av 84-dagers fristen for å ta ut en tiltale vil de arresterte bli overført til Nong Plalai-fengselet nordøst for Pattaya. I Nong Plalai er forholdene mye verre enn her, sier Haas og får støtte av en ikke navngitt medhjelper.

- Hadde noen villet sendt hunden min til Nong Plalai hadde det eneste humane vært å drept den først, utbryter medhjelperen.

Haas har imidlertid ikke gitt opp håpet om at saken løser seg på vanlig thai-vis.

- Vi har et utall saker som dreier seg om brudd på visumregler og som løser seg ved at det betales en ikke altfor urimelig bot og at man deretter får reise hjem, sier Haas.

Etter det NA24 kjenner til har flere titalls norske ungdommer dratt til Thailand på søken etter jobb og god inntekt.

Les også: Disse nordmennene er arrestert i Thailand