TRANDUM (Nettavisen): Bak høye gjerder og låste dører på Trandum Utlendingsinternat sitter en liten gutt, som fyller to år først i mai, sammen med foreldrene sine. De har vært her siden tirsdag kveld.

Bortsett fra da han måtte følge med foreldrene på et fengslingsmøte i Oslo tingrett onsdag.

- Dette er omtrent det første smilet hans siden vi kom hit, sier Ali Imram (34), da Nettavisens journalist setter seg ned og pludrer litt med gutten.

Luftes 10 minutter om dagen
På dagtid låses den afghanske familien inn på et familierom som de disponerer fra klokken 08.00 til klokken 21.00. Der er de plassert bak en låst dør. Friheten er sterkt innskrenket.

Der inne finnes det enda en låst dør med direkte utgang til en inngjerdet lekeplass. Den kan familien benytte 10 minutter om dagen, ifølge familiens advokat Ellen Haug-Svendsen.


Les: Norsk politi fikk fengslet et lite barn
Les også: Full krangel om fengsling av ettåring

Om kvelden låses familien inn på et rom med køyesenger. Her er de innelåst fra klokken 21.00 til klokken 08.00.

- Wahaj står ofte med en hånd på døren og med jakka i den andre og vil ut, sier advokatfullmektig Ellen Haug-Svendsen fra Reiss-Andersen & Co til Nettavisen.

Politiets Utlendingsenhet ser annerledes på forholdene i internatet. Les mer om det i denne saken.

Fredag besøkte hun den lille familien som sist søndag ble vekket av politiet klokken 04.00 og bedt om å gjøre seg klar til tvangsutsendelse fra Oslo lufthavn. Mandag var de i Kabul, men ble sendt tilbake igjen da de ikke slapp inn i landet etter at de løy og sa at de var pakistanske.

- Vi måtte gjøre det
- Vi måtte gjøre det. Det eneste stedet vi føler oss sikre er i Norge. Konas familie er Taliban, og jeg har jobbet for FN. Slik som det er der nå, vil vi møte problemer. Vi blir sannsynligvis drept, sier Ali, som sammen med familien kom til Norge og Farsund for to år siden.

- Vi er ikke kriminelle. Vi er mennesker, sier han og puster tungt.

I Farsund jobbet han frivillig for Lyngdal voksenopplæring.

- Jeg utviklet skolens nettside, sier han fornøyd.

- Nå vet jeg ikke hva som skjer, sier Ali, ikke fullt så fornøyd som for bare noen få sekunder siden.

Les også: Retten reagerer på barnefengslingen

Tårer ved avgang
Han sier at hele familien gråt da flyet tok av fra Gardermoen i retning Kabul.

- Vi følte at sikkerheten forsvant under føttene på oss, og det ble verre jo nærmere vi kom Afghanistan. Det var en sann lettelse å returnere til Norge igjen, sier Ali til Nettavisen.

- Selv om dere løy?

- Ja, selv om vi løy. Vi ville aldri ha forlatt hjemlandet og familien vår om det ikke var fare for våre egne liv. Helt siden vi forlot Farsund, har Wahaj sagt at han vil hjem og sove i Farsund.

- Hva tenker du om situasjonen nå?

- Vi er rolige. Vi føler oss sikre her. Selv om vi sitter her vi sitter. Nå kan vi bare håpe, sier Ali, og slurper i seg litt kaffe fra kaffemaskinen som står i det sparsommelig møblerte besøksrommet på Trandum utlendingsinternat.

Stressende for gutten
Bakhtawar (31) sier at sønnen hennes gråter mye og sliter med å spise normalt etter en stressende uke. Hun håper nå at ting skal stabilisere seg for den lille familien.

I tillegg sliter den lille gutten med eksem.

- Det er mye gråt. Vi voksne klarer oss. Men vi føler med gutten vår, sier foreldrene før de tar farvel og ledes tilbake til familierommet igjen.

Se video fra Nettavisens møte med familien.

HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=H9jNIdHdGGjuzXVaL0WboU4pa7uh7SD2qRAXQjuVY7hgkbPNGZSCMnIeESQyOPxr3PM3HUOf5VwNhrgzVmIPjAPARvR1if61Gwly5syC5InSXj7OZbdam8JrI3wUeu5j8U_jFBlGfQk&i="+typeof(ps);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);