Gå til sidens hovedinnhold

Her er Hillarys hilsen til Israel

Hillary Clinton tydeliggjorde USAs urokkelig støtte til Israel da hun møtte president Shimon Peres.

Tidligere førstedame Hillary Clinton er på sitt første Midtøsten-besøk etter at hun ble USAs utenriksminister. Mandag deltok hun på giverlandskonferansen i Sahrm el-Sheik i Egypt, mens tirsdag treffer hun israelske politikere i Jerusalem.

Clinton tok seg også tid til å avlegge et besøk til holocaustmuseet Yad Vashem i Jerusalem. Her skrev hun en personlig hilsen i gjesteboken hvor hun hyllet det jødiske folket.

USAs utenriksminister skal forsøke å tilrettelegge for en endelig fredsavtale mellom palestinerne og Israel. Men politiske analytikere tviler på at Clinton kan skape noen oppsiktsvekkende fremgang nå som Israel er midt i et regjeringsskifte.

Les også: - Obama dropper rakettskjold

Urokkelig støtte
Etter møtet med president Shimon Peres sa Clinton at det var viktig å fremheve den urokkelige, varige og fundamentale amerikanske støtten til Israel, melder BBC .

- De kontinuerlige rakettangrepene mot Israel må opphøre. Det er ikke tvil om at enhver nasjon, inkludert Israel, ikke kan være passive når deres territorium og folk er utsatt for rakettangrep, sa Clinton.

USA-ekspert og professor ved Universitetet i Oslo, Ole Moen, frykter at Obama-administrasjonen ikke vil føre med seg noen store endringer i USAs Midtøsten-politikk.

- Jeg er redd for at det er det samme som tidligere. Jeg er jo skeptisk til at Hillary som tidligere New York-senator skal være den som gjør mye av jobben. Nå håper jeg at George Mitchell (USAs Midtøsten-utsending red.anm.) blir en tyngre operatør - han har jeg mer tro på som en uhildet operatør. Men det er ikke mye slingringsmonn når det gjelder å stadfeste dette forholdet til Israel, sier Moen.

- Hamas er en byll
USA og andre land opplyste under giverlandskonferansen at de vil bevilge 4,5 milliarder dollar i nødhjelp til gjenoppbyggingen av Gazastripen, noe som tilsvarer 32 milliarder kroner i dagens kurs.

USA har donert 900 millioner dollar til Gaza, men nekter å kanalisere pengene gjennom Hamas, som har hatt kontrollert på Gazastripen siden sommeren 2007. Hamas står oppført i USA som en terrororganisasjon, og amerikanske myndigheter nekter å forholde seg til dem. Dette vil naturligvis by på problemer når det gjelder gjenoppbyggingen av Gaza.

- Dette er en kjelke som er vanskelig. Vi ser jo at Jonas Gahr Støre skygger unna selv om han har alle mulige forklaringer. Hamas er en byll for de vestlige også for EU, sier Moen.

Moen tviler også på at det vil være aktuelt for USA å innføre dialog med Hamas.

- Jeg har ikke sett noen invitasjon, sier han.

Clinton skal også avholde samtaler med utenriksminister Tzipi Livni, påtroppende statsminister Benjamin Netanyahu og avtroppende statsminister Ehud Olmert.

Onsdag skal Clinton treffe president for de palestinske selvstyremyndighetene Mahmoud Abbas på Vestbredden.

Netanyahu nekter tostatsløsning
USA er Israels viktigste allierte, men det er duket for potensiell stridigheter mellom nasjonene. Påtroppende statsminister Benjamin Netanyahu vil ikke slutte seg til en tostatsløsning i regionen – i alle fall ikke offentlig.

Under konferansen i Egypt sa Clinton at Obama-administrasjonen var tilhengere av etableringen av en palestinsk stat.

- Men det er ingen som betrakter en én-statsløsning med et multikulturelt Israel som en farbar vei, understreker Moen.

Videre er USA kritiske til Israels utvidelse av bosettingen på Vestbredden.

Kommentarer til denne saken