(SIDE2): Klokken 12 fredag fikk Folkehelseinstituttet beskjed om et nytt tilfelle av svineinfluensaen H1N1 i Norge.

Nytt tilfelle i dag
Det nye tilfellet er en person fra Buskerud. Mannen er den tredje personen som har blitt smittet på norsk jord. Mannen ble smittet av en nær kollega som nylig har vært på utenlandsreise.

Totalt har 14 nordmenn blitt smittet av influensaen, som av norske helsemyndigheter omtales som «ny influensa».

Fra smitten oppstod i april har den spredd seg til 75 land, og Verdens helseorganisasjon (WHO) har fått bekreftet nær 30.000 tilfeller av smitte. 141 personer har så langt omkommet, som følge av å ha blitt smittet.

En pandemi
Torsdag erklærte WHO svineinfluensaen for å være en pandemi.

Det skjedde under et krisemøte i Genève. Det er første gang på 41 år at WHO erklærer en influensa smitte for pandemi, etter at den har vokst fram i Amerika, Europa, Oseania, Afrika og Asia.

Dette kommer i kjølvannet av at Australia har opplevd en enorm økning i antall smittetilfeller den siste tiden. Australia har nå 1200 bekreftede smittetilfeller, noe som er en firedobling på én uke.

- Dette betyr at verden står ved starten av den første influensapandemien i det 21. århundre, sa WHO-sjef Margaret Chan på en pressekonferanse torsdag.

Hun la vekt på at grunnen til at WHO hevet influensapandemien fra nivå 5 til nivå 6 i hovedsak har med geografisk spredning å gjøre.

Fem norske fylker
Den geografiske spredningen her til lands har så langt ikke blitt veldig stor. Særlig Oslo har blitt rammet av smittetilfeller.

Du kan klikke og sjekke ditt fylke i kartet under!

HTML EMBED

Vis Svineinfluensaen i Norge i et større kart

Siste fra Side2.no: Gå til forsiden her!