Norske barn blir stadig tykkere, men her er en barnehage hvor aktivitetsnivået er på topp. Med fokus på kosthold og fysiske utfordringer er overvekt noe disse barna ikke trenger å bekymre seg for.

Raser fra seg
- Helsemyndighetene vil at barn skal være i aktivitet minimum 60 minutter hver dag. Der ligger vi nok langt foran, sier Beate Amdahl Skorpen, eier og gründer for flere idrettsbarnehager i Oslo-området.

Nettavisen møter henne og fagsjef, Anette Gundersen, ved Haslum idrettsbarnehage. Her er det lagt opp til at barn skal ha et naturlig aktivitetsnivå. Mulighetene til å rase fra seg er store, for her er det plass nok, nok av utstyr og flere idrettsanlegg som ungene kan benytte.

- Vi kan bistå med gode vaner. Til tross for navnet, så driver vi ikke med særidretter. Elementer fra idretten er med, men bare som et pedagogisk virkemiddel, forklarer Gundersen.

Ti år etter USA
- 1 av 4 barn i USA blir diagnostisert med sykelig fedme. I Norge ligger vi bare ti år etter USA, så diabetes 2 har også her gått fra å være en alderdomssykdom til folkesykdom, sier Amdahl Skorpen.

Tallene fra Folkehelseinstituttets undersøkelse «Barns vekst i Norge 2008», viser at norske 8-9-åringer blir stadig tykkere. Om lag 18 prosent av jentene og 16 prosent av guttene i tredje klasse defineres nå som overvektige. Blant disse har fire prosent av jentene fedme, og 3, 5 prosent av guttene har fedme.

Les også:Norske barn blir stadig fetere

- Det blir mye stillesitting foran TV og PC. I tillegg spises det mye usunn mat.

Amdahl Skorpen mener kampen mot overvekt bør begynne i barnehagen.

- Sats på aktive barnehager og ikke brannslukking i skolen. Hele barnehagesektoren må inn på samme spor, men sunt kosthold koster. Dette vet helsevesenet, men det er politikere som må fokusere på problemet.

Lek, ikke trening
I et samfunn nesten uten fysiske utfordringer gjelder det å tenke langsiktig og tenke kosthold på et nasjonalt nivå.

For idrettsbarnehagene Amdahl Skorpen enten eier eller er knyttet til, gjelder det å stimulere barna til å bruke kroppen sin. Her presiseres det at barna ikke trener, men leker. Målet er å utvikle bevegelsesglede og motorikk, sikre et sunt kosthold og utvikle synergien mellom idrettsanlegg og barnehager.

Haslum er først og fremst en barnehage der de ansatte følger de sju fagområdene som Kunnskapsdepartementet har laget for innhold og oppgaver.

- Alle områdene blir fulgt opp, men vi har bare fokusert på punktet kropp, bevegelse og helse, forklarer Gundersen.

Idrettshall og kokk
I tillegg til å alltid være knyttet opp til en idrettshall, er det alltid en kokk i barnehagen som fikser varmmat til ungene hver dag. Dette koster noen hundrelapper ekstra i måneden for barnas foreldre.

- Det handler om å gi barn bevegelsesfrihet og i barnehagen ser de også at andre barn bruker kroppen. I tillegg skal vi ivareta aktivitetsnivået til alle disse forskjellige barna. Tanken har aldri vært å fostre toppidrettsutøvere. De skal heller føle seg trygge på seg selv, og det tar de jo med seg inn i skolen og den organiserte idretten, mener Amdahl Skorpen.

Det er ingen opptakskrav og det kreves heller ikke noe spesielt av barna som blir en del av idrettsbarnehagen.

- Noen foreldre er gjerne fra et aktivt idrettsmiljø, men vi er et vel så godt alternativ for de som ikke har idrett og trening øverst på dagsorden, presiserer Gundersen.

Dansk konsept
Beate Amdahl Skorpen har hentet konseptet idrettsbarnehage til Norge fra Danmark. Det hele startet med at hun selv manglet plass til sitt eget barn. På jakt etter tomt ble hun koblet opp til idrettsmiljøet oppe på Ekebergsletta i Oslo. Her fikk hun innpass i kontorlokalene knyttet til idrettshallen og den første barnehagen var i 2006 en realitet.

I tillegg til barnehagene på Haslum i Bærum og nevnte Ekeberg, er det allerede full fart for idrettsbarnehager både i Sandnes og i Kristiansund.

Det private barnehagekonseptet tiltrekker seg bevisste og flinke medarbeidere, der idrettspedagoger i stor grad erstatter assistenter. Uten at den faglige og pedagogiske delen av driften er satt til side.