Norges dårligste betaler, en 36 år gammel mann bosatt i Buskerud, har 74 betalingsanmerkninger og skylder 17 millioner kroner. Det viser ferske tall inkassobyrået Intrum Justitia har innhentet fra kredittopplysningsbyrået AAA Soliditet.

(se landets ti verste betalere i tabell nederst i saken)

Flest betalingsanmerkninger har en 33-åring, også han fra Buskerud. Hans 87 betalingsanmerkninger utgjør totalt 3,29 millioner kroner.

Felles for de fleste personene som topper den lite flatterende listen er at de har drevet med næringsvirksomhet.

- Mange har tidligere drevet næringsvirksomhet gjennom et personlig selskap. Når virksomheten går over ende, får det store konsekvenser for dem privat, sier administrerende direktør Reidun Korsnes i Intrum Justitia AS.

Risikabelt med enkeltmannsforetak
Hvis du vurderer å starte eller allerede driver en virksomhet, råder hun deg til å ta en grundig vurdering av organisasjonsformen.

- Enkeltmannsforetak, ansvarlig selskap og firmaer med delt ansvar kan innebære stor risiko. Går virksomheten konkurs, kan kreditoren gå på deg privat for å få dekket inn kravene. Da risikerer du å miste både hus og hjem. Derfor er det mange som heller etablerer et aksjeselskap, sier hun.

Flere starter AS
Fra nyttår senkes kapitalkravet til aksjeselskap fra 100.000 til 30.000 kroner. Det vil trolig føre til en sterk vekst i antall nye AS.

- Dette kan være vel og bra for dem som skal etablere en virksomhet, men samtidig vil det gi store utfordringer for kreditorene. Når kapitalkravet senkes, er det grunn til å tro at det blir flere useriøse forretningsdrivende. Dermed er det viktigere enn noen gang å vite hvem man gjør forretninger med, påpeker Intrum Justitia-lederen.

Personlig konkurs
Men det finnes også personer på topp 10-listen som ikke har drevet næringsvirksomhet. Eksempelvis har en 40 år gammel mann fra Akershus opparbeidet seg en inkassogjeld på 4,3 millioner kroner.

- I mange tilfeller inngår både boliglån og andre lån i inkassogjelden. Når de i tillegg skaffer seg stadig nye kredittkort i et forsøk på å holde hjulene i gang, er det bare et spørsmål om tid før de går personlig konkurs, sier hun.

Løsninger finnes
Er du kommet i en økonomisk vanskelig situasjon der du ikke klarer å gjøre opp for deg, er rådet å ta kontakt med kreditorene og inkassoselskapene så raskt som mulig. De er interessert i å finne løsninger som alle parter kan leve med.

- Du blir ikke kvitt inkassokravene selv om du legger de nederst i skuffen. Tvert i mot gjør det bare situasjonen enda verre, påpeker Korsnes.

Hun anbefaler også at du forteller om de økonomiske problemene dine til en slektning eller noen andre som står deg nær. Det er fint å ha noen som kan støtte deg mentalt i prosessen.

Sløve bedrifter
Selv om det er forbrukerne som til syvende og sist må stå ansvarlige for sine valg, mener Intrum Justitia-lederen at det også hviler et ansvar på bedriftene som selger varer og tjenester til dem.

- En person som har flere betalingsanmerkninger, bør selvsagt ikke få handle på kreditt. Det er å be om vanskeligheter. Derfor er det en god regel å kredittsjekke kundene for å danne seg et bilde av vedkommendes betalingsdyktighet.

Lurer du på hva som skal til for å pådra deg en betalingsanmerkning? Forbrukerrådet har mye nyttig informasjon. Du finner den her.