Gå til sidens hovedinnhold

Her er landets aller verste lån

Du er heldig hvis du ikke har boliglån i disse bankene.

NA24 foretar jevnlig rangering av bankenes boliglånsrenter. Som oftest prøver vi å finne de billigste boliglånene innenfor ulike sikkerhetsklasser. Som vi fortalte mandag i artikkelen Sjokkrente fra fersk nykommer tilbyr den lille banken Cultura Sparebank landets laveste renten for boliglånet i vårt eksempel.

Nå er turen kommet for å se på hvilke banker som tilbyr de dyreste boliglånene.

To låneeksempler
Vi har tatt utgangspunkt i to ulike annuitetslån med flytende rente. Ett lån på to millioner kroner der låntaker kun har 10 prosents sikkerhet (egenkapital på 10 prosent) og ett lån på én million kroner der sikkerheten ligger innen 60 prosent.

Ifølge Finansportalen kan du velge mellom 120 lån for lånet med lav sikkerhet og 502 lån for lånet med god sikkerhet.

På bunn: Sparebank 1 Gudbrandsdal
Som oversikten nederst viser tilbyr Sparebank 1 Gubrandsdal landets dyreste lån for lånet med lav sikkerhet. En effektiv rente på 5,25 prosent er 2,021 prosentpoeng mer enn billigste bank Sparebanken Hedmark der effektiv rente er 3,23 prosent.

Terminbeløpet du må betale i Sparebank 1 Gudbrandsdal er 11.834 kroner som er 2168 kroner mer enn i Sparebanken Hedmark. På ett år betaler du hele 26.016 kroner mer enn om du hadde hatt lån hos den billgste banken.

For lånet med god sikkerhet havner Bluestep Finans på bunnen med en effektiv rente på hele 8,03 prosent. Det er alliekvel feil å peke ut Bluestep Finans som versting, noe vi har omtalt tidligere på NA24. Lånene til Bluestep er ikke boliglån i vanlig forstand, men ett tilbud til kunder som ikke får lån hos tradisjonelle lånegiverne. Les mer Bluesteps tilbud her.

På bunn: Gildeskål Sparebank
Dermed kårer vi tilbudet fra Gildeskål Sparebank til det dyreste for boliglånet med god sikkerhet (lån på én million kroner med sikkerheten innen 60 prosent).

Effektiv rente hos Gildeskål Sparebank er 5,74 prosent, noe som gir et terminbeløp på 10.888 kroner. Beste bank er Cultura Sparebank (vi ser bort fra Statens Pensjonskasse) med en effektiv rente på 3,17 prosent.

Terminbeløpet hos Cultura Sparebank er 9703 kroner – 1185 kroner lavere enn hos Gildeskål. I løpet av ett år sparer du dermed 14220 kroner på å ha boliglån i Cultura Sparebank fremfor Gildeskål Sparebank.

I oversikten under ser du de ti dyreste boliglånene for hvert av de boliglånene i vårt eksempel. Tallet til venstre angir bankens plasseringen på Finansportalens oversikt.

Kommentarer til denne saken