Gå til sidens hovedinnhold

Her er lesernes internettminner

Husker du internett i 1995? spurte vi, og gjett om vi fikk svar!

OSLO (Nettavisen): Året er 1995. Secret Garden synger seg til seier i Melodi Grand Prix-finalen med «Nocturne», Televerket skifter navn til Telenor og Brønnøysund Avis lanserer den første norske nettavisen.

Mimrer om modemsurfing
Året da internett fikk sitt gjennombrudd i Norge, blant annet med lanseringen av innholdskatalogen Kvasir, har åpenbart festet seg i minnet hos mange nordmenn. Og mange innrømmer at de føler seg gamle når de leser om internetts spede start og minnes surfehastigheter på 56 Kb.

- Nå blir jeg så nostalgisk at det er like før jeg bestiller plass på aldershjemmet! skriver en leser som innrømmer at et modem fortsatt ligger i skuffen - som et minne om hvor seint det gikk.

«Jeg husker at jeg fikk dårlig samvittighet for hvert tellerskritt som gikk»

Leserkommentarene veltet inn da Nettavisen denne uken rapporterte fra det norske internettselskapet Kvasirs 15-års jubileum på Norsk Teknisk Museum. «Husker du internett i 1995?» spurte vi.

En forsmak med Bulletin Board Systems
Her kan du se hva leserne svarte.

Flere røper nostalgiske minner om en av forløperne til internett, Bulletin Board Systems, kalt BBS, der de ivrigste databrukerne koblet seg opp via modem og fikk en forsmak på det som senere skulle komme.

- Jeg brukte PC'n til å koble meg opp via telefonen til ulike såkalte BBS'er allerede på 80-tallet, lenge før internett kom, forteller «Ola» og får dette svaret fra «Koppa Dasao»:

- Olding! Jeg var ikke på BBS før på begynnelsen av 90-tallet. Og da brukte jeg blant annet Norges første on-line banktjeneste.

- Jeg husker at jeg gikk dårlig samvittighet for hvert tellerskritt som gikk, forteller «Rmc»

-Husker de gode gamle BBS-tidene på Amiga. Silverhawk BBS, Fatlandia BBS, Home Sweet Home BBS, FiX BBS (Finnes fortsatt via telnet), Total Panic, Middle East osv. Det var tider det. På flere måter var det kulere enn hva internett er i dag, hevder en leser med signaturen «:D».

- Utfordringen var å finne websider
- Vi fikk vårt første modem i 1987 da jeg var 13 år, da fantes ikke internett, men BBS'er som vi ringte opp og lastet ned programmer, spill, bilder, nyheter og annen informasjon. I 1991 eller så dukket det opp koblinger mellom BBS'ene, noen var koblet sammen i det som het Norgesnett, mens andre var koblet sammen med noe som het internett som visstnok skulle bli verdensomspennende etter hvert, minnes «Robert» og husker han i 1993 surfet for første gang på web via Mosaic.

- Utfordringen da var å faktisk finne websider, det var ikke så mange av dem. Veldig glad for at alt det der er historie, skriver han.

Tar ISDN i forsvar
En del leserne kastet seg ut i diskusjonen om ISDN-linjer og reagerte på at vi omtalte dem som «ustabile».

- Jeg husker ISDN som stabiliteten selv, i alle fall når man brukte TeleS kortene. Å gå over fra modem til ISDN var som natt og dag, det var en stor oppgradering, minnes «Madskk», som husker nettet siden Televerkets node i Tromsø hadde en kapasitet på 128 kilobyte.

«I 1993 eller 1994 kom noe som het Netscape og web browser. Siden ble alt lettere. Følte jeg mer gammel enn ung nå plutselig»

En leser opplyser at nåværende Telenor lanserte ISDN i privatmarkedet i 1996-97, mens en annen forteller at han var med å lansere Televerkets ISDN til OL på Lillehammer i 1994 - da for at mediefolk som skulle på nett med Scandinavia Online og Telepost Communications.

- Fikk tilgang til nettet allerede i 1992, da jeg studerte i England. Den gang var det FTP-servere som gjaldt, forteller «oilrex», som også minnes det svenske universitetsnettet, SUNET, der han hevder tilgangen var langt forut for sin tid.

- Så i 1993 eller 1994 kom noe som het Netscape og web browser. Siden ble alt lettere. Følte jeg mer gammel enn ung nå plutselig, lyder hjertesukket.

- Surfer med hjernen om 100 år?
- Husker jeg ble med min stefar på jobb på NRK for å surfe på nettet, da kunne jeg surfe så lenge jeg ville. Hjemme fikk jeg maks en halvtime på nettet, forteller «freak» og lurer på hvor utviklingen har brakt oss om 100 år:

- Da kan man sikkert surfe nettet med hjernen.

«Jeg hadde en 286 med 30 Mb harddisk og 14 tommers VGA-skjerm. Den kostet 13.000 kroner i 1991»

Browseren fra internetts barndom vekker også minner:

- Mosaic web browser, savner ikke den, skriver «Johan».

- Med ny betautgave hver uke... Jepp, føyer «Karl Johan» til.

Har fortsatt modemet i skuffen
Tålmodighetsprøven det var å surfe på nettet med modem på 56K og knapt nok det er minner som åpenbart fortsatt sitter i hos mange. En leser forteller at vedkommende surfet med et sånt så sent som i 2004, i Thailand.

- Hadde et sånt jeg også, sier en annen.

- Fikk det i gave da jeg sluttet i min daværende jobb, der vi var tidlig ute med internett. Nå ligger modemet i en skuff som minne om både gode kolleger og hvor seint det gikk. Nå blir jeg så nostalgisk at det er like før jeg bestiller plass på aldershjemmet! skriver «svens».

- Første internettilgang fikk jeg på jobb, etter mye taktisk maseri, i 1995. Og siden har en vel omtrent surfet verden rundt, forteller «OleRis», som kastet sitt analoge modem på søpla så sent som før jul i fjor og «omsider konstaterte at jeg aldri mer ville få bruk for det».

Den samme leseren bringer også inn diskusjonen om maskinene fra den gang og minnes sin IBM PS2 med 256 kb minne og 10 MB harddisk som han fikk på arbeidspulten i 1987.

-Heeey... jeg hadde en 286 med 30 Mb harddisk og 14 tommers VGA-skjerm, skryter «Jan T» og forteller at den kostet 13.000 kroner i 1991.

Kommentarer til denne saken