Gå til sidens hovedinnhold

Her er menneskene med superkrefter

Wim Hof klarer å heve sin egen kroppstemperatur, mens den blinde Esref Armagan maler tredimensjonale bilder.

I Discovery Channels dokumentarprogram «The Superhuman and Quest» blir man kjent med flere mennesker som innehar utrolige egenskaper.

«Ismannen»
Wim Hof (47) fra Nederland, også kalt «Ismannen», kan utsette seg for ekstrem kulde under lengre perioder. Han innehar flere verdensrekorder som tilsier at han tåler mer kulde enn folk flest.

En gang tilbrakte han én time nedgravd i is. Bare noen uker senere gjennomførte han en svømmetur ingen andre har klart verken før eller siden. Han svømte 50 meter under en frossen innsjø bare iført badebukse og svømmebriller.

I tillegg er han den eneste som har besteget Europas høyeste fjell Mont Blanc barbeint, ifølge nettsidene til Discovery Channel.

Har du eller noen du kjenner evner utenom det vanlige? Tips oss på vaktsjef@nettavisen.no.

Hof har en egenskap som gjør det mulig at han kan heve kroppstemperaturene gradvis når han blir utsatt for ekstreme kuldetemperaturer.

Ismannen klarer dermed å holde en stabil kroppstemperatur på 37 grader når andre mennesker normalt vil gå i sjokk.

Dr. Juha Oksa ved Finnish Institute of Occupational Health studerer kroppens fysiologiske tilpasninger når den blir utsatt for kulde. Han mener at det er Hofs arveegenskaper som gjør det mulig for ham å overleve temperaturer hvor folk flest vil stryke med.

Les flere artikler fra Nettavisen

«Den menneskelige kalkulatoren»
Tyske Rudgier Gamm (35) går under tilnavnet «Den menneskelige kalkulatoren». Han kan løse komplekse regnestykker i hodet og avgi svar med hele 61 desimaler.

I tillegg kan han snakke baklengs i hele setninger. Den komplekse hjernen til Gamm kan også i løpet av sekunder regne seg frem til ukedagen til en hvilken som helst historisk dato.

«Den blinde kunstneren»
Esref Armagan (53) fra Tyrkia har vært blind fra fødselen av, men er i stand til å male tredimensjonale bilder. Bildene til Armagan inneholder båter, biler, fugler og sommerfugler - dette til tross for at han aldri har sett noen av motivene han maler.

Han bruker sterke farger i bildene sine og klarer til og med å skyggelegge alle gjenstandene.

I prinsippet skal ikke Armagan være i stand til å kjenne til forskjellen på fargenyanser og lyskontraster. Likevel kan han tegne perspektiver med forgrunn, mellomgrunn og bakgrunn.

Han utviklet den ekstraordinære maleteknikken allerede som tenåring og har hatt en rekke utstillinger av bildene.

«Synestesien»
Sveitsiske Elizabeth Sulser (29) har synestesi, som er den psykologiske betegnelsen for blandingen av ulike typer sanseinntrykk. Dette betyr at sansene hørsel, syn og smak fusjoneres.

Når Sulser hører en gitt musikalsk tone, oppfatter hun dette som en konkret fagre eller en konkret smak. En F-dur blir oppfattet som fargen lilla, mens en annen tone lukter som nyslått gress.

Kombinasjonene av de ulike sansene gjør henne i stand til å tilegne seg store mengder med kunnskap på kort tid. Dette gjør hun ved å kombinere sansene hørsel, lukt og smak. Sulser kan memorere et musikalsk stykke etter å ha lest gjennom det én gang.

Les mer her:
Discovery Channels hjemmeside
Esref Armagans hjemmeside
I shorts på Everest

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken