Mens influensaaktiviteten i Norge foreløpig er lav, er nesten en av seks briter rammet. Der har influensasesongen så langt krevd 17 liv. I de fleste tilfellene dreier det seg om svineinfluensa. Britiske eksperter sier årets utgave synes å være hissigere enn sist vinter.

- Vår situasjon er noe bedre
- I år har influensaepidemien begynt i Storbritannia og Irland, og vi følger spent med og har varslet landets sykehus om den situasjonen de har der og bedt dem være årvåkne. Men det er ikke sikkert vi får den svineinfluensaepidemien som britene. Vår situasjon er noe bedre, siden så mange ble vaksinert i fjor og immuniteten er ganske utbredt, sier Preben Aavitsland, assisterende divisjonsdirektør ved Folkehelseinstituttet, til Nettavisen.

Doblet influensaaktivitet
I Storbritannia har antallet influensapasienter som får intensivbehandling doblet seg på en uke og teller nå 190. De fleste av pasientene er enten eldre eller gravide, melder The Daily Mail.

Flere virustyper i omløp
Tre typer influensavirus er i omløp. Svineinfluensa eller H1N1, influensa type B og H2N3. Det er svineinfluensaen som har krevd flest liv, 14 av de 17 dødsfallene knyttet til influensa så langt i vinter.

Holdes i live med kunstig lunge
17 av de 190 pasientene holdes i live ved hjelp av avanserte maskiner, såkalt kunstige lunger, på fagspråket kjent som Ekstrakorporal membranoksygenering (ECMO). Maskinen tilfører oksygen til pasienter med alvorlig nedsatt lunge- eller hjertefunksjon.

Kritisk for gravid firebarnsmor
En av pasientene som har fått medienes oppmerksomhet i Storbritannia er den gravide firebarnsmoren Fallon Devaney (25). Hun er innlagt på Queen's Medical Centre i Nottingham og tilstanden hennes beskrives som kritisk. Hun ble syk sist uke.

25-åringens mor, Linda Fearney, sier til Derby Telegraph at legene har forberedt familien på at enten Fallon eller babyen hennes kan dø.

- Flere får intensivbehandling
Ifølge analyser fra SDI Healthcare anslås det at ni millioner briter er rammet, nesten en av seks. Infeksjonsraten er 36 prosent over normalen, noe som gjør det til det verste influensautbruddet i Storbritannia på fem år.

- Det er helt klart at vi har flere pasienter på intensivbehandling i år sammenlignet med i fjor. De har en blanding av influensa, i hovedsak H1N1, og de er i alderen 16 til 65 år, sier Bob Winter ved The Intensive Care Society, ifølge The Dail Mail.

Har sendt ut 500.000 vaksinedoser
Folkehelseinstituttet kommer med ny oppdatering om influensasituasjonen i Norge onsdag.

Til Nettavisen sier Preben Aavitsland at det er sendt ut nesten 500.000 dose av årets influensavaksine, som også gir beskyttelse mot svineinfluensa.

- Vårt inntrykk er at vaksineringen går bra. Vi er fornøyd med oppslutningen. Men vi har mer vaksine på lager, og det er ikke for seint å vaksinere seg, sier Aavitsland.

Anbefaler gravide å vaksinere seg
Folkehelseinstituttet anbefaler at personer i risikogruppene som ikke har tatt influensavaksinen i høst nå kontakter fastlegen eller kommunehelsetjenesten for å bli vaksinert.

- For gravide anbefaler vi vaksinen til de som er i 2. eller 3. trimester. Selv om de tok influensavaksinen i fjor, så anbefaler vi årets vaksine, sier Aavitsland.

Prøver fra pasienter viser at ulike influensatyper sirkulerer, men at influensa B dominerer nå, ifølge Folkehelseinstituttet. De sier det er for tidlig å fastslå hvilke av influensatypene som vil dominere når hovedutbruddet kommer.