HTML EMBED

OSLO (Nettavisen og NTB): Onsdag presenterte Transparency International sin årlige korrupsjonsindeks - med flere «norgesvenner» på lista.

Danmark best i klassen

Øverst på lista troner Danmark med 92 poeng, fulgt av New Zealand, Finland, Sverige, Norge, Sveits, Singapore, Nederland, Luxembourg og Canada.

Om vi ser på bunnen av lista - med i alt 175 land, finner vi Nord-Korea som versting med fattige åtte poeng. Somalia, Sudan, Afghanistan, Sør-Sudan, Irak, Turkmenistan, Eritrea, Libya og Usbekistan fyller de andre plassene - bakfra.

Se pressemelding fra Transparency International.

- Maktmisbruk

- Korrupsjonsindeksen viser at økonomisk vekst blir undergravd og anstrengelser for å stoppe korrupsjonen blekner når landets ledere og myndigheter misbruker sin makt til å skaffe seg egen vinning, sier José Ugaz, styreleder i Transparency International i en kommentar.

Får mest i bistand fra Norge

Brasil - som ligger på 69. plass med 43 poeng- er det landet som i fjor mottok mest i bistand fra Norge. Ifølge Norads oversikt gikk det rundt 4 milliarder kroner bistandskroner til til Brasil i 2013.

Afghanistan, som mottok 744 millioner kroner fra Norge i 2013, kommer på plass 172.

Les også: Korrupsjon koster EU 120 milliarder Euro i året

Norske Telenor har fått mye oppmerksomhet for sin kobling til det korrupsjonsmistenkte selskapet VimpelCom i Usbekistan, et land som befinner seg på 166. plass på målingen fra Transparency International.

Les også: Høyre-topp vil ha Telenor-høring

Myanmar og Bangladesh, der Telenor har aktivitet, befinner seg på henholdsvis 156 plass med 21 poeng og 145 plass med 25 poeng.

Da Telenor la fram sin rapport for tredje kvartal, fortalte konsernsjef Jon Fredrik Baksaas om 3,4 millioner nye mobilabonnementer i perioden, drevet fram av solid kundevekst i India, Bangladesh, Malaysia og i sitt nyeste marked Myanmar. 25. oktober passerte Telenor 1 millioner kunder i Myanmar.

Mer enn to tredeler av de 175 landene på lista kommer ut med under 50 poeng (på en skala fra null til 100, der null er veldig korrupt).

Tyrkia og Kina verre

Flere land har hatt markerte hopp eller fall på lista i forhold til i fjor, skriver Transparency International i en pressemelding. Tyrkia mistet 5 poeng, Angola, Kina, Malawi og Rwanda mistet 4 poeng hver. De som har forbedret seg mest er Elfenbenskysten, Egypt, Saint Vincent og Grenada (5 poeng opp), Afghanistan, Jordan, Mali og Swaziland (4 poeng opp).

TABELL: I tabellen under kan du søke opp alle landene på lista og se hvilken score de har på korrupsjonsindeksen. Du kan også rangere lista ved å trykke på "Rank".

HTML EMBED