Gå til sidens hovedinnhold

Her er Norges klimagassversting

På to måneder i høst slapp gasskraftverket på Melkøya ut mer CO2 enn det som var beregnet på hele oppstartsfasen.

Mens den rødgrønne regjeringen forbereder sine utspill på klimatoppmøtet i Bali, gjør StatoilHydro klar gasskraftverket på Melkøya til ny oppstart. Det vil bety nye og store CO2-utslipp.

Se video på TV 2 Sumo

På bare to måneder, fra 23. august til 23. oktober i år, ble det sluppet ut 1,099 millioner tonn CO2. Det er like mye CO2 som det etter planen skulle slippes ut i løpet av 10 måneders drifts. Det skriver Aftenposten. Anlegget har hatt flere startvansker. De store utslippene kommer når det fakles, altså når overflødig gass brennes opp.

I alt slapp Norge ut cirka 54 millioner tonn CO2 i fjor. Ifølge Aftenposten kan utslippene fra fakling på Melkøya komme til å passere halvannen millon tonn bare i løpet av det første halvåret.

- Til tross for at StatoilHydro sendte inn ny utslippssøknad i år og fikk en altfor romslig utslippstillatelse fra SFT, sprenger de alle grenser. De har et stort ansvar for at Norge går inn i Kyoto-perioden som utslippsversting, sier Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund ifølge Aftenposten.