Gå til sidens hovedinnhold

Her er Schumanns DNA-forklaring

Kjell Alrich Schumann bekrefter at han holdt i våpen i Nedre Dalgate, og har også «naturlige» forklaringer på hvordan hans DNA er funnet på ransutstyret.

STAVANGER (TV 2 Nettavisen): Schumann hevder at han reiste fra Stavanger noen dager før ranet. Han har tidligere forklart hvordan han takket ja til å være med på ranet, men senere trakk seg. Les mer her!

En svært velartikulert Kjell Alrich Schumann har torsdag fortalt om salg av ransutstyr og biltyverier i stor stil. Den yrkeskriminelle mannen legger ikke skjul på at han stjal luksusbiler og levde et liv på skyggesiden - hele tiden på vakt for politiet. Da aktor Arild Dommersnes begynte å stille han spørsmål torsdag ettermiddag, svarte Schumann sikkert og konsist. Så langt har ikke aktoren klart å finne sprekker i hans forklaring.

I Oslo ransdagen
Schumann hevder at han var i Oslo hos den tidligere Nokas-siktede Svein Erik Utsi ransdagen. Han har ikke forklart seg for politiet tidligere og snakket torsdag for første gang.

- Det var ikke noe aktuelt for meg å forklare meg før jeg kunne forklare meg sammenhengende. Det var heller ikke aktuelt å fortelle om mitt alibi (Svein Erik Utsi, les lenger nede i artikkelen), siden han på et tidspunkt også var under etterforskning. I tillegg har jeg hatt mitt å stri med i varetektperioden. Jeg var veldig langt nede, sa Schumann.

Schumann hevder at han møtte Toska tilfeldig på en internettkafé i Stavanger i januar 2003, og at han solgte teknisk utstyr, ransutstyr og biler til Toska. Han innrømmer også at han i utgangspunktet skulle være med på ranet, men at han trakk seg.

Forklarer seg ut
En av de medtiltalte i Nokas-saken har fortalt politiet at han så Kjell Alrich Schumann med et våpen i Nedre Dalgate. På spørsmål fra dommer Helge Bjørnestad sa Schumann at han hadde «ryddet til side et våpen» da han var hos Toska og reparerte noe utstyr han hadde solgt til Toska i januar.

- Jeg er oppe i tredje etasje og tar ut utstyret for å finne feilen. Jeg må rydde plass. Det var noe våpen der og noe militære effekter som jeg flyttet på.

- Men du sa ikke noe til meg om at det var våpen der.

- Nei det gjorde jeg ikke, sa Schumann.

Schumann hevder at hans DNA må ha kommet på magasintaske og en plastpose stammer fra at han ryddet plass for å reparere dette utstyret for Toska i Nedre Dalgate.

DNA-forklaringer
Den Nokas-tiltalte hevder også at hans DNA på ransutstyr må stamme fra utstyret han tok på seg da han kjørte de stjålne bilene inn i garasjen til Toska i Stavanger. Schumann fortalte om dette tidligere i sin forklaring.

- Den kjeledressen, finlandshetten og hanskene ble liggende igjen i denne garasjen. Jeg regnet med at jeg skulle ned dit dagen etter

- Det var jo uforsiktig, sa dommer Bjørnestad.

- Ja, det var det, men jeg hadde intensjon om å reise ned dagen etter og møte David, sa Schumann.

Schumann mener at hetten med hans DNA funnet om bord i Gamle Henningsvær må være denne hetten. Han mener også at hansken med hans DNA funnet i lastebilen ved politihuset, er den samme som han brukte ved denne anledningen. I Gamle Henningsvær ble det funnet et sim-kort som Schumann har brukt. Schumann mener at dette lå i kjeledressen han brukte og som ble lagt igjen i garasjen.

Skjulte seg hos raner ransdagen
Schumann fortalte tidligere torsdag at han først sa ja til å være med på ranet, men at han senere trakk seg. Noen dager før ranet reiste han til Oslo. Der hevder han at han møtte han Svein Erik Utsi på utestedet Vegas. Utsi har tidligere vært siktet i Nokas-saken, og er dømt for ransforsøk på Jessheim og soner en dom.

- Jeg forteller at jeg hadde fått et problem i Stavanger hvor jeg hadde hatt en leilighet. Utsi forteller meg at han har en leilighet på Frogner som jeg kan disponere en periode.

- Hvordan kjente du ham? spurte dommer Helge Bjørnestad.

- Jeg var en del på Bjerke, så jeg kjente ham fra det området. Jeg har også en interesse av å kjøre snøskuter, så vi hadde også felles interesse der, sa Schumann.

- Tragisk utkomme
Schumann forteller at han våknet om morgenen 5. april i leiligheten til Utsi.

HTML EMBED
56-åring fra Svelvik25-åring fra StavangerThomas Thendrup (33)Johnny Thendrup (40)Dan Pettersen (30)Alf Henrik Christensen (43)Lars-Erik Andersen (28)Ikmet Kodzadziku (25)Ridvan Halimi (26)Metkel Negassie Betew (26)Erling Mathias Havnå (47)Kjell Alrich Schumann (39)David Aleksander Toska (29)Åpnes i pdf-fil

- Jeg ser at det har skjedd et ran i Stavanger med tragisk utkomme. Og blir ganske sjokkert egentlig, og overrasket. Jeg skjønner at det er noe av det jeg har kjennskap til.

Schumann forteller at Utsi hadde ankommet sent kvelden før, men forlot leiligheten tidlig om morgenen. Denne morgenen blir Utsi filmet av et overvåkingskamera, og får dermed alibi for ranet. Schumann sa i Stavanger tingrett at han ikke forlot leiligheten på over en uke.

Hverken Utsi eller Schumann har fortalt til politiet at de begge var i leiligheten under ranet.

- Vi ble enige om at vi ikke skulle fortelle om hverandre. Vi mente det på det tidspunktet ikke ville hjelpe hverandre. Nå er det annerledes. Nå er jeg i en forklaringssituasjon og vil legge alle fakta på bordet.

- Misforståelse
Schumann forteller at han etter dette reiste til en annen kamerat. Denne kameraten har senere sagt til politiet at Schumann fortalte om ranet.

- Jeg hadde snakket med Toska på telefon og visste en del ting rundt dette. Toska hadde sagt at politiet begynte å skyte først. Da jeg møtte NN (kameraten) hadde jeg signalisert at noe var på gang i Stavanger. Han hadde også sett at jeg hadde biler bak i lastebilen. Da jeg møtte ham etter ranet følte jeg meg rimelig etterlyst. Så jeg refererer til ham hva jeg hadde av informasjon uten å fortelle hvor jeg hadde det fra, sier Schumann.

Schumann sier at han kan forstå hvis kameraten trodde at han selv hadde vært med på ranet.

Solgte utstyr til Toska
Schumann fortalte videre at han i slutten av april møtte David Toska ved Radiumhospitalet. Han solgte utstyr til Toska som skulle hjelpe Toska å sjekke om han ble sporet.

- Jeg fikk 100.000 kroner for dette utstyret.

- I kontanter selvfølgelig, sa dommer Bjørnestad.

- Ja, i kontanter.

- Nei, for det går vel ikke i noe annet?

- Nei, sa Schumann og fortalte videre at han vasket pengene han hadde fått av Toska, og tørket pengene i tørketrommel.

Stjal bil på impuls
Schumann forteller at han i tiden etter ranet var sammen med en jente som han hadde blitt kjent med. Han kjøpte samtidig et taktelt til Volvoen som han disponerte på dette tidspunktet. Årsaken var at han ønsket å være mobil i tilfelle han måtte forsvinne.

På dette tidspunktet syklet han mye med kjæresten og han ville kjøpe sykkelstativ.

- Jeg skulle kjøpe sykkelstativ på Økern. Når jeg kommer ut av butikken og monterer sykkelstativet, så ser jeg at det står en bil på tomgang. Jeg tar den bilen og kjører den til Gardermoen, sa Schumann.

- Så du bare tok bilen? spurte Bjørnestad.

- Ja, jeg gjorde det, svarte Schumann helt uanfektet.

- Hvordan kom du deg hjem igjen?

- Ja, jeg hadde flere muligheter der oppe. Tok en bil og kjørte tilbake. Jeg omrokerer disse bilene hele tiden.

Ble tatt
- Hvordan gikk det med Dubai-planene?

- Vel, jeg var litt trykket nede i denne perioden. Jeg skjønte jo ut fra mediabildet at det var meg de var ute etter. Det påvirket meg jo litt og planene med Dubai var litt nede, sa Schumann.

11. mai blir Schumann pågrepet. Han fortalte at han skulle bytte mellom to av bilene sine.

- Jeg ble pågrepet imellom disse to bilene. Pengene jeg hadde fått av David Toska hadde jeg i vesken. Det var 66.000 kroner pluss 10.000 svenske kroner, mener jeg å huske.

TV 2 Nettavisen følger Schumanns forklaring fortløpende

Reklame

NÅ: 30 % rabatt på alle Kastel-modeller

Kommentarer til denne saken