Gå til sidens hovedinnhold

Her er skattekaosets aller største tapere

For hver time som går taper de millioner.

Landets regnskapsførere og revisorer fortviler over nedetiden på altinn. Bransjen er inne i sin mest hektiske tid på året og hver time er kostbar.

- Vi er nå straks tre måneder ute i det nye året, og det gjenstår kun drøyt to måneder til selvangivelsene for de næringsdrivende skal leveres. For de som ikke er næringsdrivende, men som benytter regnskapsfører til selvangivelsesutfylling av andre grunner, er det kun en drøy måned frem til selvangivelsesfristen. Tiden frem til fristene utløper er fullt besatt, og det er ikke tid til forsinkelser. Den byrde bransjen nå opplever må i svært mange tilfeller tas igjen med hjelp av overtidsbruk, sier administrerende direktør Sandra Riise i Norges Autoriserte Regnskapsføreres Forening (NARF).

Hun opplyser at enkelte regnskapsførere fikk lastet ned nødvendige data tirsdag, slik at man kan jobbe som normalt. Men hun aner ikke hvor mange dette gjelder.

3,6 millioner kroner per time
- Altinn har blitt et verktøy vi bruker daglig og som vi er avhengig av. Det er vanskelig å angi noen kostnad, men det er liten tvil om at forsinkelsene koster bransjen millioner. Det er om lag 12.000 som arbeider i bransjen. Dersom vi forsiktig anslår at en overtidstime koster regnskapsbyrået 300 kroner per time blir totalkostnaden for hver nedetime på landsbasis 3,6 millioner kroner for medlemmene våre, sier Riise.

For NARF kommer ikke altinns problemer som en bombe. Etter overgangen til ny altinn-versjon i fjor har det vært flere driftsforstyrrelser.

- Altinn har gått tregt i kortere og lengre perioder siden versjon 2.0 ble lagt ut 23. november, og vi er defor rimelig sikre på at problemene i går og i dag skyldes mer alvorlige utfordringer enn bare stor pågangen i forbindelse med det foreløpige skatteoppgjøret, sier hun

Ifølge kommunikasjonsansvarlig Jørgen Ferkingstad hos altinn er det gjort omfattende feilrettinger etter problemene tidligere i vinter med godt resultat. Han sier at det ikke er på de samme områdene problemet viser seg nå.

Får gjort pent lite
På regnskapskontoret Legeregnskap AS i Kristiansund har de ansatte vært alt annet enn effektive de to siste dagene.

For vår lønnsavdeling hadde dette i går og fortsatt i dag store konsekvenser, sier daglig leder Helge Strømskag til NA24 og ramser opp arebidsoppgaver som er umulige å gjennomføre:

* Ikke mulig å arbeide med AAregisteret for inn og utmeldinger og generelle oppdateringer.
* Saksbehandlerne på lønn er forhindret i å arbeide med terminoppgaver skatt og avgift.
* Ingen tilgang til mva-oppgaver mva og ikke tilgang for å hente ut data for tidligere års regnskaper.
* Ikke tilgang til aksjonærregister og endring i oppgaver med feil.
* Ikke mulig å laste ned skattegrunnlagene for personlige næringsdrivende.

Beregnet tap tirsdag 17.000 kroner
- Vi blir ikke arbeidsledige om AltInn er nede et par dager, men det forskyver våre planlagte arbeidsoppgaver og fører til at vi må arbeide ekstra utover for å ta inn igjen den tapte tiden. Videre fører det naturligvis til økonomiske tap for vårt firma, beregnet tap i går var omtrent 17.000 kroner sier Strømskag.

Skatteetaten endrer ikke
Til tross for problemene vil ikke skatteetaten forlenge innleveringsfristen og klagefristen.

De vil heller ikke endre datoen der rentefastsettelsen på restskatt trår i kraft.

- Det vurderer vi ikke - det er lenge til selvangivelsen skal leveres, og papirselvangivelsen er på vei i posten, melder informasjonsdirektør Lise Halvorsen til NA24.

Varsler oppvask
Nå reagerer regjeringen via Nærings- og handelsdepartementet (NHD).

- Altinn er en helt sentral løsning for kommunikasjonen mellom offentlige etater og innbyggere og næringsliv. Vi kan ikke slå oss til ro med at Altinn ikke tåler stor pågang, og vi vil gå svært nøye gjennom hva som ikke har fungert i dag slik at denne situasjonen ikke skal oppstå igjen, sier statssekretær i NHD Halvard Ingebrigtsen til NA24.

Han mener det er svært beklakelig at Altinn har vært, og er, utilgjengelig.

- NHD følger situasjonen nøye og har løpende kontakt med ledelsen i Brønnøysundregistrene om arbeidet med å gjøre Altinn tilgjengelig igjen, sier Ingebrigtsen

Les mer: Giske varsler oppvask etter skattekaos

Brukerne raser
«Som vanlig har de ikke tatt høyde for at flere personer kanskje ønsker å sjekke den samtidlig, og da kræsjer serveren igjen...som i fjor og året før der osv», skriver en leser på NA24.

«Kommer fortsatt ikke inn på altinn.no for og sjekke selvangivelse for 2010. Håper dere virkelig kan hudflette de som har laget disse sidene som har vært totalt ubruklige siden klokken 0815 tirsdag 22 mars og frem til nå!!!», melder en annen.

«Når ikke engang de kan ta høyde for skatteoppgjøret, hva ville da skjedd i en landsdekkende katastofesituasjon? Jeg er oppgitt!», heter det i en leserkommentar på DinSide.

Dette trenger du
For å kunne se selvangivelsen på internett må du være MinID-bruker. Mer enn 2,3 millioner nordmenn bruker MinID. Er du ikke en av dem, trenger du følgende for å registrere deg:

* fødselsnummer/d-nummer

* mobilnummer og e-postadresse

* PIN-kodebrev

PIN-kodebrevet trenger du bare første gang du registrerer deg. Neste gang du logger inn får du en kode på SMS. Mangler du PIN-koder, kan du bestille på skatteetaten.no.

Reklame

Nå får du Casio-bestselgeren på tilbud

Kommentarer til denne saken