Gå til sidens hovedinnhold

Her er skrekk-bildene

TV 2 Nettavisen presenterer bilder av den brutale virkelighet etter årets nyttårsfeiring. I år kan seks mennesker ha mistet synet på grunn av raketter.

En kvinne fra Sunnmøre så mot himmelen og det sprakende fyrverkeriet. Så falt en rakettpinne ned og traff henne i øyet. Hun blir trolig blind på ett øye.

En ung mann fra Bergen fikk en rakett i skulderen før den eksploderte mot ansiktet hans. Han er fortsatt innlagt på Haukeland universitetssykehus. Det er uvisst hva som skjer med synet hans.

Øyenskadene er mange etter årets feiring. En rekke nordmenn har også fått store brannskader, noen, blant dem ett barn, har mistet fingre som følge av fyrverkeri.

Dobbelt så mange blinde
En landsomfattende oversikt viser at dobbelt så mange som i fjor ser ut til å ha blitt blinde av rakettskader. Og det er enda flere enn i fjor som har fått skader i øynene som følge av nyttårsraketter.

Lege Nils Bull ved øyeavdelingen ved Haukeland universitetssykehus har tatt ringerunden til alle landets sykehus etter inngangen til 2006.

Har du eller andre blitt skadet av raketter, og har du bilde av skadene? Send til oss påvaktsjef@nettavisen.no

- Vi har registrert 26 skader som er behandlet av øyelege. Av disse er seks kjempealvorlige skader - seks personer som trolig mister synet på et øye, sier Nils Bull til TV 2 Nettavisen tirsdag.

Legen er bekymret over økningen. I tillegg til de alvorlige skadene kommer trolig en rekke lettere skader som er behandlet på legevaktene landet over.

- Jeg synes det er for mange uansett. Det er så lett å forebygge disse skadene. Og de er så meningsløse, siden de lett kunne vært unngått, sier han.

Bull tror hovedårsaken til økningen er mer fyrverkeri enn i fjor. Da gikk mye av rakettpengene fra privatpersoner i stedet til bistand etter tsunamien.

Flest menn
Av de som har fått øyeskader i år er det menn, de aller fleste unge, og en kvinne.

- Hadde de beskyttet øynene med vernebriller, både de som så på fyrverkeriet og de som skjøt opp, ville vi unngått mange skader, sier legen.

Han viser til at det ikke er ufarlig å stå og se på fyrverkeri som skytes opp av amatører.

- Pinnene fra rakettene skal jo ned igjen, sier han. Kvinnen som ble truffet av en slik pinne i år mister kanskje synet. Han som ble truffet i fjor var heldigere.

Bull vet at ikke alle vil komme til å bruke vernebriller, heller ikke dersom de kommer med gratis i rakettpakkene, slik Norsk pyroteknisk forening har lovet.

- Vi vil nok få besøk på øyeavdelingen av de unge, som gjerne ikke vil gå med brillene uansett.

Kul brille?
Han oppfordrer nå designere om å komme med en tøff vernebrille.

- Kule ungdommer vil ha kule briller. Vi bør komme dem i møte, sier han.

I Danmark selges 500.000 vernebriller før nyttår hvert år. Der er antallet øyeskader i forbindelse med nyttår redusert med 75 prosent.

Legen ber også myndighetene om å ta tak i sikkerhet rundt bruk av fyrverkeri.

- Det holder ikke med rapporter og arbeidsgrupper, sier han.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken