Gå til sidens hovedinnhold

Her er tiårets råeste bolighandler

Ti år er gått siden årtusenskiftet. Nettavisen har sett på de feteste bolighandlene.

Se bildekarusell nederst i teksten.

Hvem er landets mest overbetalte yrkesgruppe? Aksjemeglerne, vil nok noen svare. Sant eller ikke - det som imidlertid er helt sikkert, er at mange av Norges absolutt rikeste tilhører denne lille eksklusive standen. Mange av dem hadde tjent sine første 100 millioner lenge før de fylte 40. Og de bor fett.

SELGE BOLIGEN? Finn megler

En av kongene på meglerhaugen var Arne Fredly fra Molde. Som sjef på meglerbordet i Sundal Collier sopte han inn nok til å starte en meget lukrativ karriere som privat investor med base i Monaco.

Da Fredly la 175 millioner på bordet for Munkebakken på Lysaker i 2007, var det landets desidert dyreste privatbolig. Selger var Schibsted-arving Einar Chr. Nagell-Erichsen.

Munkebakken bærer imidlertid mer preg av å være en representasjonsbolig enn en ren boligeiendom. Blant annet var det et slikt formål Kjell Inge Røkkes Aker hadde med eiendommen da de eide den en kort stund før Fredly kjøpte den tilbake.

Ser vi på de rene bolighandlene, er det vel sommerens kjempedeal på Snarøya som topper listen. Etter et års tid med annonsering lyktes det til slutt Alexandra Huitfeldt - også hun Schibsted-arving - å selge Strømstangveien 9 for svimlende 130 millioner kroner. Eiendommen ligger usjenert ut mot sjøen. Huset er gammelt, men stort og med en solid porsjon sjarm.

Kjøper var flyarving Erik G. Braathen.

I samme vei kjøpte til da relativt ukjente Snorre Bentsen en eiendom for fantastiske 80 millioner kroner i 2005. Bentsen kunne punge ut etter å ha solgt parkeringsselskapet Europark for nærmere 600 millioner kroner til amerikanske Apcoa Parking.

To langt mer kjente næringslivsprofiler på 90-tallet sto for hver sin eiendomshandel i 60 millionersklassen: Bjørn Rune Gjelsten og Erik Tønseth - mer om dette i bildekarusellen nederst.

Med salget av 130-millionersvillaen på Snarøya slapp finanskrisen noe av grepet om de ultradyre eiendommene. Den ukjente Maria Elisabeth Young Savabini (62) solgte noen måneder senere en gedigen murvilla i Kristinelundveien 18 for 47 millioner kroner. Kjøper er foreløpig ukjent.

Etter å ha ligget til salgs veldig lenge, lyktes det den fallerte aksjemegleren Bjørn Sellæg å bli kvitt sin 3-etasjes patrisiervilla i Eilert Sundsgate 33. Prisen endte på 39,5 millioner - godt under opprinnelig prisforlangende på 70 millioner. Kuttismen kom kanskje ike uventet, all den tid det var Rema 1000-eier Ole Robert Reitan som kjøpte.

Så langt har vi sett på omsetning av brukte boliger. Det har i tillegg vært bygget flere nye og dyre de siste 10 åra. Her er 3 eksempler:

* Kjell inge Røkke betalte nærmere 50 millioner kroner for tre tomter ytterst på Konglungen i Asker. Etter en byggeperiode på tre år står den nesten 1000 kvadratmeter store boligen ferdig til våren. Prisen er en godt bevart hemmelighet, men at det kan dreie seg om 100 millioner kroner er ikke utenkelig.

* I P.T. Mallings vei 26A på Bygdøy satte den mediesky finansmannen Tor Johan Furuholmen opp en gedigen funkisbolig for noen få år siden. Prisen for de vel 1200 kvadratmetrene ble anslått til 120 millioner.

* På nittitallet bygde fergeinvestor Olav Nils Sunde fra Ålesund en gigantvilla (se bilde øverst i saken) i Lillevannsveien 2 øverst i Holmenkollen. Boligen ble i år overdratt til hans kone Anne Sidsel Sunde for 60 millioner kroner. Dette er neppe den reelle markedsverdien av denne hypermoderne praktvillaen.

Apropos interne overføringer. Også John Fredriksens villa i Fredriksborgveien helt syd på Bygdøy ble «omsatt» i år. Også her var prisen satt til 60 millioner da tankmilliardærens tvillingdøtre overtok. Eiendomsmegler Nils Nordvik verdsatte boligen til nærmere 100 millioner for et par år siden.

Vi kan i tillegg ta med et par tomtesalg. Tidligere aksjemegler - nå børsmilliardær - Øystein Stray Spetalen kjøpte 3 tomter i Bygdøynesveien som grenser opp mot Sjøfartsmuseet. Riktignok lå det et par sveitservillaer der, men her snakker vi om tomteverdier alene til rundt 90 millioner.

Fjellklatrer, eventyrer og eiendomsinvestor Ivar Tollefsen kjøpte to tomter - røndalen 2 og 4 på Snarøya - for til sammen 45 millioner. Her står bare an «gammel brakke». Tollefsen fikk først nei på sine planer om et 900 kvadratmeter stort bygg. Senere fikk han avslag på etablering av båtplass, men fikk godkjent sine omarbeidede boligtegninger.

Normalt stiger boligprisene år for år. Det er derfor naturlig å anta at de dyreste boligene er kjøpt og solgt de siste årene. Men det ble omsatt svært dyre boliger også på nittitallet. Allerede i 1992 ga matmilliardær Stein Erik Hagen 33 millioner kroner for en villa i Voksenkollveien 14B. Dette tilsvarer nærmere 50 millioner i dagens pengeverdi.

En mye omtalt eiendomstransaksjon den gangen var Sundolitt -arving Karl Johan Sundes kjøp av den gamle murvillaen i Harald Rømckes vei 37 på Bygdøy. Han ga 40 millioner for denne eiendommen i 1997. Dette er bare 2 millioner mindre enn det hans sønn Karl Kristian Sunde betalte 9 år senere da han kjøpte Christian Benneches vei 16 på Bygdøy fra Bergesen-arving Ingrid Bergsesen.

2627

Reklame

Endelig på lager igjen: Ladekabelen som kutter strømmen selv

Kommentarer til denne saken