Gå til sidens hovedinnhold

Her er tiltalen mot Bhatti

Arfan Bhatti (30) er tiltalt for ni kriminelle forhold, deriblant terror, drapsforsøk og forbund om ran.

TV2 Nettavisen kan i dag legge frem det detaljerte innholdet i tiltalebeslutningen mot Arfan Bhatti. Dette er de ni punktene:

1. Straffelovens paragraf 147a, 3 ledd:
I tidsrommet februar 2006 til mandag 19.september 2006 i Oslo, avtalte han anslag mot USAs og/eller den israelske ambassade og/eller Det mosaiske trossamfunns synagoge i Oslo med våpen og/eller eksplosiver til tross for at tap av menneskeliv var påregnelig og/eller ønsket.

2. Straffelovens paragraf 147a, 2 ledd:
Søndag 17.september 2006 ca: kl.02.25 i Oslo avfyrte han med et automatgevær minst 13 skudd mot Det mosaiske trossamfunns synagoge, hvilket etter omstendighetene var egnet til å fremkalle alvorlig frykt i en befolkning.

3. Straffelovens paragraf 233
**Tirsdag 31.januar 2006 ca kl.00:25 i Bærum, etter å ha forsøkt å inndrive penger fra N.N uten at pengene ble betalt til ham, fikk han en for politiet ukjent person til å avfyre ca:11 skudd med UZI 9mm maskinpistol mot boligen til N.N hvor N.N og hans nærmeste familie befant seg. Flere av skuddene gikk gjennom veggen og inn i boligen.

**Fredag 1.august 2006 ca kl.02.00 i Asker avfyrte han i alt 17 skudd med Scorpion cal.7,65 maskinpistol og en revolver eller pistol cal.38 mot boligen til N.N som lå og sov. Flere av skuddene gikk gjennom veggen og inn i boligen.

4. Straffelovens paragraf 269
**I tidsrommet juni 2006 til mandag 19.september 2006 avtalte han å begå ran av verditransport eller medvirket til dette.

5. Straffelovens paragraf 292
**Til tid og på sted som beskrevet i post II forholdt han seg som der beskrevet slik at det Mosaiske trossamfunns synagoge ble påført skader, eller medvirket til dette.

6. Straffelovens paragraf 227
**Til tid og sted som beskrevet i post IIIe avfyrte han 17 skudd med en Scorpion cal.7,65 maskinpistol og en revolver eller pistol cal.38 mot bopel og bil tilhørende N.N.

7. Straffelovens paragraf 161
**I den hensikt å begå de nevnte forbrytelser ankaffet han forut for natt til 11.august 2006 en Scorpion cal 7,65 maskinpistol, og en revolver eller pistol cal.38 som han oppbevarte i Oslo, eller medvirket til dette.

8. Våpenloven paragraf 33, første ledd, annet punktum.

9. Straffelovens paragraf 171, nr 1
**Fredag 28.juli 2006, om kvelden i Oslo, fikk han N.N til å ringe Oslo politidistrikt på nødtelefon 112. N.N meldte til politiet at Arfan Bhatti var på vei til Gunerius P-hus og at Bhatti hadde med seg våpen i den bilen han kjørte, til tross for at N.N var klar over at Bhatti på dette tidspunkt ikke hadde våpen med seg, eller medvirket til dette.

- Bhatti er overrasket

- Bhatti er tiltalt for terrorvirksomhet, trusler og drapsforsøk. Han hadde selvfølgelig håpet på et annet utfall, men samtidig er han realistisk og hadde for lengst innsett muligheten for at det kunne bli tatt ut tiltale mot ham, sier Holden.

Bhattis andre forsvarer, John Christian Elden, sier til TV 2 Nyhetene at han er «glad for henleggelsen, men overrasket over tiltalen».

Totalt tre tiltalt
Fire personer var siktet i saken. Det har blitt tatt ut tiltale mot tre av dem. Foruten Bhatti, er en nordmann tiltalt for å ha inngått terrorforbund.

- Det er svært overraskende at de har tatt ut en tiltale mot ham. For de som kjenner saken, så har han ikke gjort noe ulovlig, sier Ketil Magnus Berg, som er nordmannens forsvarer.

- På den annen side kan man si at dette ikke var overraskende når man ser på hvor bredt PST har gått ut og den tidlige forhåndsdømmingen i saken, sier Berg.

Han forteller at hans klient tar tiltalen tungt.

- Det oppleves svært uvirkelig for ham å bli beskyldt for å være en terrorist. Han er svært overrasket og skuffet.

Tiltalt for synagogeskytingen
En norsktyrker er tiltalt for synagogeskytingen:

- Han erkjenner ingen straffskyld, sier Vegard Aaløkken, som er norsktyrkerens forsvarer.

Statsadvokat, Katharina Rise vil ikke bekrefte detaljene i tiltalene før mandag.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted