Gå til sidens hovedinnhold

- Her er USAs neste president

Markedet har sett seg ut hvem som blir USAs neste president.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Amerikanerne har tatt sitt første skritt i presidentvalget, som avgjøres 4. november. Etter første runde med nominasjonsvalg gikk Barack Obama og Mike Huckabee av med delseieren.

NA24 - din næringslivsavis

Både demokratene og republikanerne arrangerte nominasjonsvalgene i Iowa. Deretter går det slag i slag med ulike delstater, inntil hvert av de store partiene har valgt sin kandidat, som så stiller i selve presidentvalget, sammen med sin utvalgte visepresidentkandidat.

Det er selvsagt stor spenning knyttet til resultatene, og som alltid er mange observatører og forståsegpåere ute med sine spådommer. I tillegg har man et utall meningsmålinger.

Ny kilde til prognoser
Men de siste årene har en ny kilde til prognoser fått stadig større oppmerksomhet: Markedet.

Det er nå mulig å satse penger på ulike utfall, både av nominasjonsprosessen og av selve valget. Flere markeder eksisterer, blant annet Intrade.

Oddsene setter i et marked av kjøpere og selgere, og det hele minner om en børs.

Markedets dom
Og hva tror så markedet om det kommende valget?

Når det gjelder nominasjonsprosessen i Iowa, er Mike Huckabee, en relativt ukjent guvernør fra Arkansas, favoritt blant republikanerne, ifølge Intrade. Du må betale 69 cent for å få igjen en dollar hvis Huckabee vinner i Iowa (basert på «selgerkurs» i markedet). Han leder klart på Mitt Romney, som ligger på 30 cent.

Blant demokratene er Barack Obama favoritt i Iowa. For Obama må du betale 68 cent for å få igjen en dollar. En seier for Hillary Clinton i Iowa får du langt billigere, med en pris på 25 cent.

LES MER: Obama og Huckabee vant i Iowa

Men Obama kan nok ikke hvile på laurbærene, for ifølge Intrade er det Hillary Clinton som er klar favoritt til å vinne den demokratiske nominasjonsprosessen når alle delstatene er ferdige. Du må betale 62 cent for å få en dollar tilbake hvis det skjer.

Vil du satse på Obama som demokratisk kandidat slipper du med å betale 33 cent.

På den republikanske siden er bildet etter Iowa mye mer uklart. Her henger Huckabee (13) fortsatt klart etter, mens det er jevnt mellom de mer kjente kandidatene, Mitt Romney (24), Rudy Giuliani (24) og John McCain (28).

Og vinneren....
Men hva så med selve presidentvalget? Her er Clinton (41) klar favoritt, foran Obama (19).

Ifølge Intrade er Indiana-senatoren Evan Bayh den fremste kandidaten til å bli demokratiske visepresidentkandidat (18). På den republikanske siden tror markedet på Huckabee som visepresidentkandidat (23).

Ifølge markedet får altså USA sin første kvinnelige president. Så gjenstår det å se om markedet har rett.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken