I et intervju med Fedrelandsvennen torsdag 17. november sier DnB-sjef Rune Bjerke at nedsiderisikoen ved å ta fastrentelån aldri har vært mindre. Andre eksperter NA24 har snakket med er enig med ham.

DnB bra, men ikke best
En sjekk på Finansportalen.no fredag 18. november viser at DnB har et godt fastrentetilbud. Storbanken tilbyr en effektiv rente på 3,88 prosent for et fastrentelån på mellom tre og fem år med sikkerhet innen 60 prosent. Det holder til en femteplass på finansportalens oversikt.

Fastrentevinnerne er uten tvil Fokus Bank og KLP Banken. Fokus Bank er best for kunder med relativt lite egenkapital. KLP gir best fastrentebetingelser til kunder med mye egenkapital.

Se oversikt over landets beste, og verste, fastrentelån i tabellen nederst

Titusener å spare
For et lån på to millioner kroner og sikkerhet innen 60 prosent får du et fastrentelån på mellom tre og fem år i KLP til en effektiv rente på 3,72 prosent. KLP topper også på fastrentelån mellom fem og ti år. En effektiv rente på 4,04 prosent over ti år må karakteriseres som meget fristende.

Det dårligste fastrentetilbudet finner vi hos Hol Sparebank. Her er den effektive renten 5,44 prosent (fastrente mellom tre og fem år) og 5,96 prosent (fastrente mellom fem og ti år). Differansen på henholdsvis 1,72 og 1,92 prosent gjør at kunder i Hol Sparebank taper mellom 34.400 til 38.400 kroner årlig sammenlignet med vinnerbanken KLP.

Fokus Bank må også fremheves som fastrentevinner. For fastrentelån med sikkerhet innen 80 prosent er Fokus billigst både for fastrentelån mellom tre og fem og for fastrentelån mellom fem og ti år.

Historisk fastrenterush
Fokus Bank tilbyr en effektiv rente for de to lånene på henholdsvis 3,75 prosent og 4,12 prosent. Også for dette lånet er Hol Sparebank dårligst av samtlige banker på oversikten til Finansportalen. I Hol Sparebank må du ut med 5,42 og 5,95 prosent.

- Det stemmer at vi i Fokus Bank tilbyr landets beste fastrentelånbetingelser. Det har kundene våre oppdaget ettersom hele 50 prosent av nye lån i oktober var fastrentelån. Vi må riktignok se oss slått av KLP banken for lån med sikkerhet innen 60 prosent. Det skyldes at vi tilbyr samme boliglånsrente uavhengig om belåningen er 55 prosent eller eller 80 prosent, opplyser privatøkonom Monica Haftorn Iversen overfor NA24.

Hun er enig med Rune Bjerkes sterke anbefaling av fastrente.

- Det er liten tvil om at tidspunktet for å binde renten er meget gunstig. Fastrenten er historisk sett meget lav. men kunden bør imidlertid veie fordelene med et fastrentelån opp i mot ulempene. Her kan en rådgiver være en god sparringspartner. Det å binde deler av boliglånet kan også for flere være et godt alternativ, sier hun.

Anbefaler ikke aktivt
Informasjonsrådgiver Peder Ullevold i KLP Banken opplyser at de i likhet med Fokus tilbyr samme fastrente for alle lån med rentebinding innenfor 75 prosent.

- Ut i fra at fastrenten er på et historisk lavt nivå har det aldri vært mindre risikabelt å binde renta enn nå. Vi orienterer kundene om muligheten for rentebinding, og forteller om fordelene og ulempene, men vi anbefaler det aldri aktivt, sier Ullevold.

Andelen som tegner fastrente i KLP Banken har den siste måneden vært 30-35 prosent.

Her er landets billigste og dyreste fastrentelån ifølge Finansportalen fredag 18. november:
(boliglån på to millioner kroner)MinSpot.no: Bytt enkelt til en strømavtale med innkjøpspris!