Gå til sidens hovedinnhold

Her får du resultatene

USA-KART: Her får du de siste resultatene fra USA-valget.

Tirsdag 4. november velger USA sin 44. president. Dette gjøres ved at hver delstat velger såkalte valgmenn, som igjen stemmer frem presidenten. Kandidaten som vinner majoriteten av stemmene får alle valgmannsstemmene i delstaten. Denne ordningen gjelder alle delstatene med unntak av Nebraska og Maine, hvor valgmannsstemmene blir fordelt proporsjonalt.

Det er 538 valgmannsstemmer fordelt på 50 delstater og Washington D.C., og delstatene får tildelt valgmannstemmer ut fra innbyggertallet.

California, som har rundt 33 millioner innbyggere, har flest valgmannsstemmer med sine 55 valgmenn (trykk på kartet for å få mer informasjon om hver enkelt delstat).

Trenger 270 valgmannsstemmer
Presidentkandidatene trenger 270 valgmannsstemmer for å sikre seg plassen i Det hvite hus. I prinsippet kan det bli uavgjort ved at hver kandidat får 269 valgmannsstemmer hver.

I USA er det flere delstater som tradisjonelt anses for å være enten republikansk eller demokratisk.

Derfor ligger hovedfokuset for kandidatene i de såkalte vippestatene hvor resultatet ennå ikke er avgjort. Under årets valg er det knyttet stor spenning til hvem av kandidatene som vinner delstatene Florida, Ohio, Virginia, Sør-Carolina, Colorado, Michigan og Pennsylvania.

McCain må vinne blå delstater
USA-ekspert ved Forsvarets forskningsinstitutt, Svein Melby, mener det er naturlig å ta utgangspunkt i 2004-valget mellom John Kerry og George W. Bush for å gjøre rede for statusrapporten til kandidatene.

- Obama starter med 252 valgmenn hvis han har Kerry-statene bak seg. Hvis McCain har Bush-statene bak seg, så har han 286 valgmenn. McCain kan tape 17 for at det skal bli uavgjort, men ved det 18. taper han valget.

- McCain har gitt opp Iowa, og New Mexico ser også ut til å være tapt. Da har han tapt 12 av de 18 valgmennene. Han kan tape Nevada, men han kan ikke tape sånne delstater som Virginia, som har 13 valgmenn. Da har Obama vunnet.

Det er svært kritisk for McCain at han ikke taper noen av de følgende delstatene: Florida (27 valgmenn), Virginia (13 valgmenn), Missouri (11 valgmenn) eller Ohio (20 valgmenn). Meningsmålingene viser at det er et svært tett løp i de øvrige vippestatene. Derfor har McCain prioritert å drive valgkamp i Pennsylvania, som er en Kerry-delstat. Delstaten har 21 valgmenn.

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er den endelig på lager igjen

Kommentarer til denne saken