Gjennom et nytt tilbud skal sexkjøpere få samtaletilbud og gratis smittesjekk.

Fredag åpner Osloklinikken Sex og samfunn et nytt gratis tilbud rettet mot personer som kjøper seksuelle tjenester. Her kan sexkjøpere teste seg for seksuelt overførbare infeksjoner, i tillegg får de tilbud om samtaletimer om sexkjøp og en egen chat startes opp på klinikkens nettsider.

- Det er veldig skambelagt å kjøpe sex, mye på grunn av samfunnets syn på det. Derfor har mange behov for å snakke om dette, sier Anders Røyneberg, psykiatrisk sykepleier ved Sex og samfunn.

Forebygge sexkjøp
Klinikken har fått støtte fra Justisdepartementet til å starte opp tilbudet som både skal fokusere på sexkjøperes fysiske og psykiske helse.

-Målet er å gi et godt helsetilbud til de som kjøper sex. Vi har fått penger fra departementet med tanke på at man også ønsker å forebygge sexkjøp, fordi dette i dag ikke er lov, sier Røyneberg.

Han legger til at alle ansatte på klinikken legger vekt på å være åpne og fordomsfrie, og at de retter seg etter det som pasienten ønsker hjelp til. Enten det kun er smittesjekk, samtale eller begge deler.

- Selv om det ikke er lov er det mange som kjøper sex. Vi vet også at en del ønsker å slutte, og da kan vi hjelpe dem med det. Men man kan også komme og snakke åpent om det, sier Røyneberg, og legger til at det er mange ulike grunner til sexkjøp.

- Det er alt fra ensomhet, at man søker spenning og at man ønsker å leve ut ting man ikke kan gjøre med partner for eksempel, sier han.

Smittesjekk på to minutter
Sex og samfunn retter i hovedsak tilbudene sine til personer under 25 år, men dette er åpent for personer i alle aldre, og av begge kjønn. Det retter seg også mot partnerne til dem som kjøper sex.

- Det er viktig at befolkningen har et tilbud i forhold til smitteforebygging for denne gruppen, men også for partnerne til dem som kjøper sexuelle tjenester, sier Røyneberg.

Klinikken tester for klamydia, mycoplasma, gonoré, hepatitt b, hepatitt c, syfilis og HIV. De tilbyr også en HIV-hurtigtest hvor personen får svar på om de har sykdommen i løpet av ett til to minutter.

Anonym chat
Det nystartede chatrommet vil være åpent hver fredag fra kl. 12.00 til 15.00.

- Alle som kommer hit er garantert taushetsplikt, men mange synes det er lettere å være anonyme. På chatten kan man skrive inn de spørsmålene man har. For eksempel hvis man er redd for smitte, og ønsker mer informasjon om hvordan man skal beskytte seg, sier Røyneberg.

Har dere fått noen reaksjoner på at dette tilbudet opprettes?

- Vi har ikke fått noen ennå, hverken positive eller negative. Men det vil nok vekke reaksjoner at det opprettes et tilbud for sexkjøpere, så det er vi åpne for, sier Røyneland.