OSLO (Nettavisen): I Norge er 50 prosent av tiåringene sikre svømmere. I Danmark er andelen 79, i Sverige 89, Finland 72 og på Island 98 prosent.
- Norge bør se mot våre naboland for å bedre svømmeferdighetene til norske elever.
Det sier Tore de Faveri, idrettskonsulent i Norges Svømmeforbund, til Nettavisen.
Legger ikke lista høyt
Faveri er faglig ansvarlig for planlegging og oppfølging av barne- og ungdomssatsingen i NSF. Han peker på at den norske opplæringsloven ikke legger lista høyt for svømmeundervisningen i norsk skole: Innen utgangen av fjerde klasse skal elevene være svømmedyktige. Det står ingenting om antall undervisningstimer eller definisjon av svømmedyktighet.
- Jeg mener vi har mye å lære av våre nordiske naboland, som Sverige og Island, sier han.
Faveri peker på at Sverige har innført en definisjon av hva som er svømmedyktighet i skoleverket som ligner Norges Svømmeforbunds svømmedyktighetsmerke. Du skal rulle uti på dypt vann, svømme 100 meter på magen, flyte på magen, rulle over, flyte på ryggen og deretter svømme 100 meter på rygg.
På topp i Norden
- Nå vet jeg ikke hvor mange undervisningstimer svenskene har på svømming, men se på Island, som ligger på topp i Norden når det gjelder svømmeferdighet hos tiåringene. De har lovfestet svømmeundervisning for alle barn og har hatt det i mange år. Der får barna 20 undervisningstimer med svømming årlig, på alle trinn. Det betyr minimum 200 undervisningstimer i løpet av grunnskolen, sier han og forteller at på Island utgjør svømmeundervisningen også en tredjedel av kroppsøvingsfaget.
Undersøkelser blant tiåringer i alle de nordiske landene viser at norske barn er klart minst svømmedyktige.
Det skriver Klassekampen tirsdag med henvisning til tall fra Norges Svømmeforbund (NSF).
I Norge er 50 prosent av tiåringene sikre svømmere. I Danmark er andelen 79 prosent, i Sverige 89, Finland 72 og på Island er andelen 98 prosent.
100 meter på mage
Testen gjennomføres ved at barnet skal ut på dypt vann og svømme 100 meter på magen. Etter stopp og hvil skal barnet flyte på magen, rulle over, flyte på rygg, samlet i tre minutter og deretter svømme 100 meter på rygg.
Les Stavrums blogg: 150.000 barn kan ikke svømme
- Ingen nasjonal standard
- I Norge har vi ikke noen nasjonal standard for svømmedyktighet. Skolene setter standarden selv, og den varierer fra å kunne svømme ti til å kunne svømme 1000 meter, sier generalsekretær Bjørn Soleng i NSF til Klassekampen.
Svømmemål i norsk skole
I kroppsøvingsplanen for den norske grunnskolen er det flere kompetansemål som omhandler svømming:
Etter 4. trinn: Eleven skal kunne (…) vere trygg i vatn og vere symjedyktig.
Etter 7. trinn: Mål for opplæringa er at eleven skal kunne (…) utføre grunnleggjande teknikkar i symjing på magen, på ryggen og under vatn.
Etter 10. trinn: Mål for opplæringa er at eleven skal kunne (…) symje på magen og på ryggen og dukke.
Utdanningsdirektoratet har laget en veileder om svømmeopplæring.
Soleng mener bedre svømmeundervisning er den beste måten å unngå ulykker på og sier dette må prioriteres av nasjonale politikere.
Badet etter stengetid
Lørdag døde en 17 år gammel gutt som ble livstruende på Tøyenbadet i Oslo.
Gutten hadde tatt seg inn på Tøyenbadet sammen med noen kamerater fire timer etter stengetid. En kamerat av 17-åringen fortalte til Aftenposten at gutten ikke kunne svømme, men likevel hoppet i vannet. Kameratene som var i vannet, klarte ikke å redde ham.
Ulykken har aktualisert debatten om svømmeundervisningen i norsk skole.
12 druknet i mai
Årets fem første måneder har krevd 38 drukningsofre, viser de siste tallene fra Norsk Folkehjelp. 33 er menn og fem er kvinner. I mai var det 12 personer som druknet.