Gå til sidens hovedinnhold

Her kan du nyte påskesolen

I år kan du nyte påskesolen uten å måtte tenke på solkremen hele tiden. Få oversikt over solrådene.

(SIDE2): - I år kommer påsken tidlig. Er du i Norge så kan du derfor nyte solen uten å tenke på solbeskyttelse – utenom hvis du er på høyfjellet i Sør-Norge. Det er jo en hyggelig og god påskemelding, sier Mona Stensrud, rådgiver ved Kreftforeningen til Side2.

Grunnen til at det er lite sterk sol i år er fordi påsken er tidlig ute, og solen er lavt på himmelen. Står den høyt så er solen sterkere, men det gjør den ikke ennå, påpeker hun.

- Men det er viktig å tenke på at solen er mye sterkere hvis man reiser sørover, for eksempel til Spania, i påsken – og i Thailand er solen ekstremt sterk.

Tabell: Forventet UV-indeks på utvalgte steder i påsken og gjeldende solråd, ifølge Kreftforeningen.

STED

UV-INDEKS

SOLRÅD

Lavlandet i Sør-Norge

1 - 2

Ingen beskyttelse er nødvendig.

Høyfjellet i Sør-Norge

3

Beskyttelse trengs midt på dagen. Bruk solkrem og solbriller.

Høyfjellet i Nord-Norge

1 - 2

Ingen beskyttelse er nødvendig.

Alpene

5 - 6

Beskyttelse er nødvendig. Bruk solbriller og solkrem med middels beskyttelse (minst faktor 15).

Spania

6 - 7

Beskyttelse er nødvendig. Ta enkelte pauser fra solen mellom kl. 12-15. Bruk klær, hodeplagg, solbriller og solkrem med middels beskyttelse (minst faktor 15).

Thailand

13 - 14

Ekstra solbeskyttelse er absolutt nødvendig. Søk skygge mellom kl. 12-15. Bruk klær, hodeplagg, solbriller, og smør deg ofte med solkrem med høy beskyttelse (faktor 30-50).

(UV-indeks er et mål på hvor sterk UV-strålingen fra solen er. Høy UV-indeks betyr sterk stråling, og gis som et tall på en skala fra 0 til 15 (kan også bli høyere enn 15).

Ta forholdsregler
- Ellers vil vi gjerne minne folk på å venne huden til solen utover våren. Man bør være litt og litt ute i solen. Setter du deg plutselig ut i bikini en solskinnsdag i mai, er det fort gjort å bli solbrent. Da er det viktig å huske solbeskyttelse, sier Stensrud.

Samtidig opplyser hun at nordmenn har blitt flinkere til å beskytte seg mot sola, ifølge undersøkelser Kreftforeningen har gjort.

- Men menn og ungdom er ikke like flinke som kvinner. Vi tror det har å gjøre med at de ikke tenker at de soler seg, selv om de oppholder seg i solen. Kanskje kvinner også er flinkere til å beskytte seg fordi de tenker mer på rynker, uten at vi har gjort undersøkelser på akkurat det, sier hun.

Skadelig for huden
Sola utgjør den største faren for kreft, i tillegg skyldes 90 prosent av aldringstegn solskader, opplyser Elisabeth Grimeland, faglig leder for Linda Johansen Concept.

- Det tar mellom 10 til 15 år før solskadene synes. Derfor er det viktig med forebygging.

Problemet med påsken, og den første solen, er at huden ikke er tilrettelagt for sol. Den har ikke beskyttelsesmekanismen ennå, og er sensitiv for skader, mener hun.

Tips mot sola
Grimeland påpeker at man bør bruke solkrem som beskytter mot UVA-og UVB-stråler.

- Tallet på solkremene står for Sun Protection Factor (SPF), og angir beskyttelse mot UVB-strålene - SPF vil si hvor lenge du kan være ute i solen før du bli brent.

Tre viktige tips fra Grimeland:
1: Bruk kuldekrem for å beskytte mot dehydrering.

2: Antioksidanter er viktig - hudens egen evne til å beskytte seg. (Antioksidanter er for eksempel C- og E-vitamin, lycopene, lutein, betakaroten og selen. Antioksidanter beskytter cellene i kroppen vår mot såkalte frie oksygenradikaler og verner oss på denne måten mot kreft og hjertesykdommer).

3: Solkrem - se etter fysisk filter. (Fysiske filter kjennetegnes ved at kremen blir liggende som et hvitt lag utenpå huden. Dette filteret reflekterer solstrålene. Dette er kremer som inneholder blant annet stoffer som sinkoksyd, jernoksyd og titaniumoksyd. Kjemisk filter tiltrekker og fordeler solstrålene. Kjemiske filter trenger ned i huden og stopper solstrålene ved hjelp av en kjemisk prosess. Slik krem er ofte enklere å smøre ut enn krem med fysisk filter).

I fjor testet Side2 solkremer: Den store solkremtesten

Følg med på siste nytt innen helse & trening her.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her