Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa vil ha måling gjennomsnittsfart med fotobokser på et titalls nye vegstrekninger, melder Statens Vegvesen i en pressemelding.

Les også: Vi betaler 33.100 kroner i fartsbøter hver time

- Vi har utarbeidet en liste med forslag til nye strekninger som kan etableres allerede i 2011, sier avdelingsdirektør Guro Ranes.

Disse kommer først
Strekningene er kommet frem etter innspill fra distriktene, og aktuelle vegstrekninger er blant annet:

  • Rv 653 Eiksundtunnelen i Møre og Romsdal
  • E6 Helltunnelen i Sør-Trøndelag
  • E39 Byfjordtunnelen i Rogaland
  • Rv 7 Hallingdal, Buskerud

I tillegg er Lavangsdalen, der fem menneske tragisk mistet livet for en uke siden, og Tromsøysundtunnelen i Troms høyt prioriterte vegstrekninger, melder Vegvesenet.

Les også: - Dette er en stor ansvarsfraskrivelse

Veldig fornøyde
Statens vegvesen er svært fornøyd med at det nå kommer opp mange nye fotobokser.

- Vi er glad for at departementet nå ønsker å øke antall strekninger med måling av gjennomsnittsfart (streknings-ATK), sier Ranes.

Mange færre ulykker
I dag er det gjennomsnittsmålinger på tre strekninger, og erfaringene til Vegvesenet er så langt at det har god effekt på ulykkesstatistikken.

- Resultatene fra første fase av utprøvingen av gjennomsnittsmåling på veg er svært gode. Vi ønsker nå å vinne erfaring på ulike typer tunneler før kriteriene for etablering ferdigstilles og oppfølgingen overlates til regionene, sier avdelingsdirektøren.

Ulykkesrisikoen har ifølge Vegvesenet gått ned med 35 prosent på Dovrefjellet etter at fotoboksene med gjennomsnittsmåling kom opp.

Noen kommer før sommeren
- Vi kan klare å sette systemene i drift allerede før telen har gått på noen av strekningene. Det gjelder for bla for E39 Byfjordtunnelen, FV 653 Eiksundtunnelen og Rv 7 Hallingdal. De andre strekningene må vente til klima tillater oppsett av utstyr langs og i vegen, avslutter Ranes.

De nye fotoboksene vil komme, til tross for at Datatilsynet er svært skreptisk til systemet, og fortsatt jobber for at dagens midlertidige tillatelse til systemet fjernes.