Gå til sidens hovedinnhold

Her kommer kongedopet

Kokain kalles «kongedopet», og flommer inn til Norge. Men smuglerne får ingen royal behandling. Se sjokkbildene.

Nettavisen avslørte tirsdag at kokain flommer over i utelivet hovedstaden og de største byene i Norge.

Les dokumentaren:Hvite netter i Oslo

Se video:Politiet bekymret etter Nettavisens avsløring

På utesteder brukes det hvite pulveret nå som det reneste folkedopet - eller «kongedopet» som mange omtaler det som.

Tollvesenet beslagla en betydelig større mengde kokain ved første tertial i år sammenlignet med i fjor. Beslaget har mer enn doblet seg siden fjoråret.

Se tollvesenets egne bilder nederst

Jobber mot bakmennene
Tilbudet følger etterspørselen, og ifølge politiet og forskerne er etterspørselen større enn noensinne. Aldri før, selv ikke under jappetiden, har nordmenn brukt så mye kokain som nå.

- Jeg er svært bekymret både som politi og som privatperson, innrømmer leder for Seksjon for organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt, Iver Stensrud, til Nettavisen.

- Som samfunnsborger finner jeg det bekymringsverdig at høyst oppegående mennesker aksepterer slikt når vi har en narkolovgivning. Dette er snakk om stoff som blir smuglet illegalt inn i landet.

Tollvesenet sier de følger utviklingen nøye.

Lasteskip og fly
- Forbruket i Europa er svært høyt, og har økt kraftig den siste tiden. Det har ganske tydelig bredd seg til Norge også, særlig hvis vi skal dømme utfra beslagene, sier underdirektør Geir Høiseth i Toll- og avgiftsdirektoratet.

Her er smuglerruta:

(artikkelen fortsetter under)

Høiseth forteller at dopet i hovedsak kommer fra Sør-Amerika, og da spesielt fra Colombia, Peru og Bolivia. I disse landene fremstilles kokainet fra cocaplanten av fattige bønder. Derfra fraktes stoffet primært via fly eller frakteskip til Europa.

- Det stoffet som skal videre til Norge, blir i hovedsak fraktet i store partier til Spania og Nederland. Dette er de mest kjente transittlandene for kokain til det norske markedet, sier Høiseth til Nettavisen.

- Når kokainpartiene kommer til Spania eller Nederland, blir de splittet opp i mindre pakker og sendt videre til Norge via fly, bil og båt, sier Høiseth.

Han opplyser at stoffet i hovedsak kommer inn i Norge via det sentrale østlandsområdet.

Kommer til Østlandet
- Det fraktes inn til Gardermoen, over grenseovergangene og med tog, buss og ferge. Partiene som fraktes hit, er som regel splittet ned slik at det kan bæres inn av en kurér. Mengden disse kurerene frakter inn, varierer som regel mellom 0,5 og 2 kilo, sier underdirektør Høiseth.

Politiinspektør Iver Stensrud har ingen tro på at å løpe etter enkeltpersoner har noe for seg.

- Nå må vi jobbe internasjonalt mot bakmennene, fastslår han.