Gå til sidens hovedinnhold

Her lever tusenvis i rasfare

I hele 300 områder i Norge er det stor fare for leirskred, viser nye undersøkelser.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), Norges geotekniske institutt (NGI) og Norges geologiske undersøkelse (NGU) har nylig avsluttet et prosjekt om risikoklassifisering av skredfarlige kvikkleireområder i Norge.

Vurderingen for Trøndelag er publisert på NVE sine nettsider, mens resultatet for resten av landet vil bli lagt ut i løpet av vinteren.

Sjekk oversikten her. (ekstern lenke)

- Vi finner det naturlig å innformere kommunene før pressen, og alle rapportene er ennå ikke klare, overingeniør Erik Endre i NVE til Nettavisen.

I Trøndelag mangler ennå vurderingene fra Snåsa, Steinkjer og Namsos.

Tre store byer
Men selv om NVE ikke vil offentliggjøre alle rasstedene ennå, kom det tirsdag fram på et seminar i regi av NVE at at blant annet sentrum av hele tre store byer på Østlandet er truet av leirskred. Det gjelder Skien, Drammen og Porsgrunn. I Skien bor minst 4.000 mennesker i det rasutsatte området.

- I Drammen har myndighetene sikret det rasfarlige området ved at det er satt opp en motfylling mot leira i Drammenselven.

-I Skien er vi ferdige med 80 prosent av sikringsarbeidet, sier Endre.

- Er områdene helt trygge etter skredsikringen?

- Ja, når sikkerheten er fysisk bedret kan en føle seg trygg, sier Endre.

Venter på sikring
Men ennå er mange steder ikke sikret mot ras. Det gjelder blant annet rasutsatte områder i Fredrikstad, Sørum og Melhus.

- I Fredrikstad er utredningen ferdig, men sikringen har ikke startet ennå. I Sørum utreder vi ennå rasområder, og i Melhus har vi funnet faresoner som tilsier at vi må øke sikkerheten, sier Endre.

Overingeniøren anslår at det vil koste mer en 1 milliard kroner å sikre de rasutsatte områdene.

- Sikringen i Drammen kostet 7 millioner kroner mens sikringen i Skien kostet 100 millioner kroner, sier han.

Lover ikke penger
Men olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp) kan ikke love hvor mye penger regjeringen vil bevilge til sikringsarbeid. Tirsdag deltok han på et seminar i Oslo om faren for kvikksand-ras i Norge.

- Jeg kan på ingen måter gi garantier for hvor mye som kan komme framover. Jeg vil understreke at undersøkelsene viser at 30 prosent av skredene er menneskeskapt. Derfor et en kartlegging av rasområdene viktige, økt kunnskap kan hindre skred, sier Enoksen til Nettavisen.

- Hvor bør grensen for en akseptabel ras-risiko gå?

- Det er det ikke mulig å svare på. Det finnes ulike områder med behov for ulike tiltak. Men vi må gjøre så mye som mulig for å forhindre ras.

- Er du overrasket over at det er hele 300 farlige rasområder?

-Det er et stort antall. Men det er velkjent at det er mange rasområder i Norge. Det har vi satt mange eksempler på, sier Enoksen.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken