Gå til sidens hovedinnhold

Her måtte Jens gitt fra seg båten

Han kunne aldri ha mottatt en slik bursdagspresang som sjef for Norges største selskaper.

Den mye omtalte båtgaven til Jens Stoltenberg ville vært utenkelig hvis han hadde vært sjef for noen av Norges største selskaper. Det har statens representanter og andre representater i styrene sørget for.

Årsaken til dette er å hindre korrupsjon og frykt for kameraderi.

Blant de store selskapene har man de siste årene strammet kraftig inn på gavestørrelsen toppene og andre ansatte kan motta.

Blant selskapene i USA, Europa og Norge er det nå så mye fokus rundt ryddighet ved gaver, at det nesten ikke utveksles gaver mellom selskapene, får NA24 opplyst hos flere av selskapene vi snakket med mandag.

Vår gjennomgang viser at flere av landets mektigste ledere aldri kunne ha mottatt en 50-års gave som den Arbeiderpartiet og LO ga til landets statsminister.

Meget strenge regler
Som sjef for 23.000 Hydro-ansatte i mer enn 40 land, er retningslinjen for gaver til Brandtzæg, uansett om han fyller et rundt år eller ikke, at den ikke kan komme med en saftig prislapp.

- Våre regler er at gaver generelt skal være begrenset i verdi og frekvens. Retningslinjen er at det skal være på rundt 500 kroner, sier informasjonsdirektør Halvor Molland i Hydro til NA24.

Reglene i Hydro er at gaver med vesentlig verdi, noe en båtgave lik den til Stoltenberg, skal tilfalle selskapet.

Heller ikke hos Telenor kan toppsjef Jon Fredrik Baksaas vente seg mye på gavefronten. Dette gjelder uansett hvor mange milliarder han er med på å trille inn i statskassen.

I Telenors klare regler, kan det kun gis gaver med en verdi på inntil 3.000 kroner ved fylte 50 år. Disse reglene gjelder også for konsernsjefen.

I år kommer Telenor for øvrig til å bidra med over 5 milliarder kroner i skatt.

- Bare private gaver
Det er også meget strenge regler rundt gaver i Norges største selskap, Statoil.

Når Helge Lund fyller 50 år til neste år, vil han garantert ikke få en gave på 650.000 kroner fra sitt eget selskap. Alle gaver ansatte i Statoil mottar er i utgangspunktet selskapets, men det settes en grense ved gaver til noen hundrelapper. I Statoil registreres alle gaver over en viss verdi, og disse tilfaller så selskapet

- Når en toppleder i Statoil fyller år, vil enhver gave som ikke har privat karakter omfattes av dette regelverket, sier informasjonsdirektør Jannik Lindbæk til NA24.

Heller ikke hos Yara er man i nærheten av Stoltenbergs gavedryss.

Selskapets informasjonssjef Esben Tuman forteller til NA24 at reglene for gaver er på 1.000 kroner for bursdagsfeirende 50- og 60-åringer i selskapet. Reglene er helt like for alle ansatte, hele veien til toppen.

Ap og LOs gavedryss.
Ifølge VG fikk Jens Stoltenberg en meget rundhåndet gave fra sitt eget parti og arbeidstagerorganisasjonen LO da han ble 50 år. Totalt fikk han 650.000 kroner i gave fra de to giverne. 380.000 av disse skal ha vært for en snekke av merket Skager 600, mens 350.000 kroner skal ha vært for å betale skatten for gaven.

- De må vel ha tenkt at det er den perfekte båten for meg. Den beskrives som meget sjødyktig og godt rustet for en god porsjon vær og vind. For min del passer det veldig bra med en båt i plast, som krever mindre vedlikehold. Det blir ikke mye tid til båtpuss, sa Stoltenberg til Båtens Verden, da båten ble satt på sjøen sommeren 2010.

Dagbladet skriver at 71 prosent av befolkningen synes at gaven ikke er passende. Dette får valgforsker og Arbeiderparti-medlem Frank Aarebrot til å reagere.

- Hvis folk mener dette, har vi et smålig folk. Folk burde skamme seg, sier Aarebrot til Dagbladet.

Nettavisens redaktør Gunnar Stavrum mener imidletid at Ap har satt Stoltenberg i forlegenhet ved å gi gaven. Les hans kommentar her:

Disse betalte for Jens bursdagsbåt:
Arbeiderpartiet 19 fylkespartier a kr. 1000 kr. 19 000
Arbeiderbevegelsens Presseforbund kr. 2 000
El & IT Forbundet kr. 500
Fellesforbundet kr. 3 000
Handel og Kontor i Norge kr. 1 000
Industri Energi kr. 600
LO Stat kr. 1 000
NISO kr. 1 000
Norges Offiserforbund kr. 1 000
Norsk Arbeidsmandsforbund kr. 1 000
Norsk Fengsels og friomsorgsforbund kr. 1 000
Norsk Jernbaneforbund kr. 1 000
Norsk Lokomotivmannsforbund kr. 3 000
Norsk Post- og Kommunikasjonsforbund kr. 1 000
Norsk Sjømannsforbund kr. 3 000
Norsk Tjenestemannslag kr. 1 000
Norsk Transportarbeiderforbund kr. 1 000
Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbundet kr. 1 000
Arbeiderpartiets stortingsgruppe kr. 10 000
Fagforbundet kr. 3 000
Fagforbundet i Hedmark kr. 2 000
Fagforbundet i Aust-Agder kr. 2 000
LO-Norge kr. 7 000
Politiets Fellesforbund kr. 1 000

De øvrige kostnadene til båten ble gitt av Det norske Arbeiderparti og utgiftene til båten er i sin helhet ført i regnskapet for 2010 (da båten ble overlevert) slik: Note 6 – Lønnskostnader, antall ansatte, lån til ansatte m.m.

«Annen godtgjørelse partileder er gave i forbindelse med 50 års dagen i 2009. Arbeider- og fagbevegelsen gikk sammen om å gi en båt i gave. Gaven ble gitt av over 40 bidragsytere. Båten ble overlevert først i juni 2010. Verdien av gaven er i sin helhet innberettet av DnA. Skattekostnaden for gaven er innberettet som lønn og innbetalt i sin helhet som skatt. Dette er i overenstemmelse med intensjonen til bidragsyterne.»

Reklame

Nå kan du trene med Norges beste trenere hjemme i stua

Kommentarer til denne saken