Gå til sidens hovedinnhold

Her prøver bilisten å snike seg unna

Fånyttes bomsniking på E6.

Grønt lys når du passerer bomstasjonen på E6 ved Jessheim betyr at du har Autopass-brikke i frontruta, og at abonnementet ditt er belastet. Dette skriver rb.no.

Men flere bilister med Autopass-brikke har for lengst oppdaget det som kan virke som et lite «smutthull»:

At det ikke blinker grønt hvis de plasserer seg rett over midtstripa, idet bilen passerer bomstasjonen.

– Men bomavgiften slipper man uansett ikke unna, enten det blinker i det grønne lyset eller ikke, sier driftssjef Ole Christian Frantzvåg for E6 Gardermoen-Moelv til Romerikes Blad.

Fanges opp med kamera
Fotokameraene som henger i en bøyle over E6 er nemlig innstilt med et bredere dekningsområde enn sensorene som registrerer Autopass-brikkene.

Dermed kan kameraene få med seg alle bilene som passerer, uavhengig av hvor i veibanen de er plassert.

På veiskuldrene er det også montert ekstra kameraer, for å fange opp de som måtte finne på å prøve den varianten for å slippe å betale de 13 kronene en passering koster.

- Grunnen til at brikkesensoren har smalere dekningsområde, er at brikken ikke skal kunne belastes to ganger, for eksempel ved filskifte, forklarer Frantzvåg.

Les flere nyheter fra Romerikes Blad.

Ettersender faktura
Dersom du har Autopass-brikke i frontruta og passerer bomstasjonen uten at det blinker grønt, vil kameraene fotografere registreringsnummeret på bilen din, som igjen blir registrert hos bomselskapet.

Har du da betalt abonnementet for Autopass-brikken vil bompasseringen bli belastet abonnementet på vanlig måte.

Hvis du derimot har Autopass-brikke i ruta, og mot formodning ikke har betalt abonnementet, vil du få ettersendt faktura i posten for de aktuelle passeringene der det grønne lyset ikke har blinket. På samme måte som for biler uten brikke i frontruta.

Kun en snikemulighet
Frantzvåg har ingen oversikt over hvor mange som prøver seg på en "spansk en", i den tro at de slipper unna bomavgiften. Men han bekrefter at noen er det.

– På bildene vi får er det selve bilen og skiltet som er tydeligst. Hvor i veibanen bilen er plassert er vanskeligere å se. Men det hender vi ser noen som prøver seg og plasserer bilen på midtstripa ja, sier driftssjefen.

Dersom man absolutt skal unngå bomavgiften, er altså sideveiene fortsatt eneste mulighet.

Les flere nyheter fra Romerikes Blad.

Kommentarer til denne saken