Gå til sidens hovedinnhold

Her rammer terroren Oslo

Politiet publiserer overvåkingsvideo fra regjeringskvartalet.

Oslo politidistrikt offentliggjorde tirsdag deler av etterforskningsmaterialet fra 22. juli-saken. Det er klipp fra overvåkingsvideoer i regjeringskvartalet som viser hvordan Anders Behring Breivik kjører varebilen med bombelast opp foran Høyblokka og parkerer foran inngangen i Grubbegata. Det er videre opptak fra overvåkingskameraer i området som viser selve eksplosjonen.

Se videoene nederst i saken.

Voldsom ildkraft
Bomben, som var på cirka 950 kilo og var laget av kunstgjødsel, diesel og aluminium, gikk av klokka 15.25. Den hadde en voldsom ildkraft og skapte en trykkbølge som feide gjennom gatene. Det oppholdt seg minst 250 personer i Høyblokka og områdene rundt da ladningen gikk av. Det var 75 personer i gatene i umiddelbar nærhet. Åtte personer ble drept i bombeeksplosjonen i regjeringskvartalet. Dette var starten på Breiviks drapsferd som fortsatt med 69 drap på Utøya.

Ble også vist under rettssaken
Noen av de samme opptakene ble vist da 22. juli-rettssaken mot massemorderen ble innledet i Oslo tingrett i vår, men opptakene som viser menneskene som beveger seg i området idet eksplosjonen inntreffer er ikke med. Det var kringkastingsforbud da retten fikk se disse opptakene.

22. juli-rettssaken oppsummert

Oslo politidistrikt legger ut opptakene etter at NRK mandag gikk ut og publiserte noe av det samme materialet i forbindelse med en Brennpunkt-dokumentar som skal vises tirsdag.

I programmet forteller 40 medvirkende om sine opplevelser da terroren rammet Norge.

- Det har vært mange forespørsler om offentliggjøring av film fra overvåkingskameraene. Så lenge saken ikke var rettskraftig har disse begjæringene blitt avslått. Nå som dommen er rettskraftig stiller saken seg annerledes, og Oslo politidistrikt offentliggjør deler av overvåkingsvideomaterialet, er begrunnelsen for politiets publisering.

Breivik parkerer bilen.

Bomben i Regjeringskvartalet går av

HTML EMBED
HTML EMBED

Kommentarer til denne saken