Gå til sidens hovedinnhold

- Her ser du forskjellsbehandlingen

Mens millionæren Odd Kalsnes kjører rundt i NAV-støttet bil, får trygdede og ensomme Oddny H. Gustad nei.

I en utleieleilighet i en kjelleretasje i Drøbak utenfor Oslo sitter 53 år gamle Oddny Gustad og leser om millionær, advokat og eiendomsmegler Odd Kalsnes som gjennom tiår har fått støtte til bil av NAV, samtidig som han har hatt flere andre biler - blant annet en Aston Martin, en Ferrari og flere Maseratier.

Les også: Eide luksushus og biler - fikk 150.000 i NAV-støtte

- Her kan du se forskjellsbehandlingen. Jeg får ikke bil, skrev Gustad til Nettavisen som reaksjon på artikkelen.

Går sjelden ut
Selv har Gustad fått avslag på støtte til bil. Dermed er hun dømt til å sitte i leiligheten uten mulighet til å besøke familie og venner. At NAV istedenfor bruker penger på en millionær med store ressurser, er uforståelig.

Gustad har osteoporose og en massiv ryggskade som gjør at hun knapt kan gå.

- Før var jeg 175 centimeter høy. Nå er jeg 166 centimeter. Hvis jeg går noe særlig så kjenner jeg ryggen synke sammen. Jeg får brennsmerter i ryggen. Det er nervene som kommer i klem. Jeg går på store mengder smertestillende, sier Gustad.

I dag forlater Gustad leiligheten én gang i uka for å gå i butikken. I tillegg har hun en sosial tur i måneden. Å gå de få kilometerne til Drøbak er uaktuelt. Hun kan heller ikke ta kollektivt.

Les også: - Folk med store formuer burde ha skamvett nok til å ikke be om støtte

Oppfyller krav
- Det var ikke dette jeg skulle gjøre som 53-åring. Jeg kan ikke besøke venninnene mine som bor i Oslo, eller familie i Østfold, Vestfold og Sunndalsøra, og jeg kan ikke ta barnebarna på kino. Jeg kan ikke drive egentrening. Jeg er nesten aldri utenfor døren lenger. Nå har jeg jo blitt så sky at jeg er nervøs for å gå ut, sier hun.

Gustad har søkt om støtte til å kjøpe bil slik at hun kan bryte sin asosiale tilværelse. Både medisinsk og økonomisk oppfyller hun kravene til å få støtte. Likevel får hun avslag.

NAV vurderer personlig forhold
NAV mener at hun kan dekke sitt transportbehov på andre måter enn egen bil. NAV mener at TT-kort med 2200 kroner i halvåret, pluss en stønad på 1300 kroner i måneden, skal holde til dekning av transport.

I over et år har NAV behandlet søknaden hennes. Som argumentasjon har saksbehandler funnet fram til private opplysninger om henne og familien som blir brukt. Blant annet blir det at datteren har flyttet til Nord-Norge, brukt som argument for at hun likevel ikke kan bruke bil til å besøke henne.

Man har også vurdert at andre barn, som bor i nærheten, kan hjelpe henne med transporten, og at hun heller får ta imot besøk hjemme fremfor å reise bort på besøk.

Skjønner ikke
Gustad skjønner ikke hvorfor NAV ikke har gått like grundig til verks for å avdekke Kalsnes sine reelle behov for støtte.

- I søknadspapirene blir man jo spurt om du har andre biler, sier hun. Kalsnes har riktignok ikke andre biler i husstanden. Han har derimot en Aston Martin og to leasing-biler på firmaet.

Gustad er langt fra alene om å møte et svært restriktivt NAV som nødig gir bilstøtte. Siden Nettavisen publiserte artikkelen om NAV-støtten til millionæren Kalsnes, har vi mottatt en rekke historier om personer som mottar liten forståelse hos NAV.

Mener NAVs Kalsnes-behandling er spesiell
Dette blir også støttet av generalsekretær Liv Arum i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon, som mener at NAVs behovsprøving av Kalsnes ikke samstemmer med den behovsprøvingen andre søkere blir utsatt for.

- Dette er en smal ordning. Den er strengt behovsprøvd. Det settes rigide krav til inntekt, og husholdningens situasjon vurderes i sin helhet. Mange som har lav inntekt faller likevel utenfor ordningen fordi de vipper over inntektsgrensen, eller fordi en annen person i husstanden har bil.

- Vi har eksempler på at en person fikk avslag på installering av automatisk garasjeport-åpner med henvisning til at sønnen på 12 år kunne åpne porten. I lys av en slik rigid praktisering av regelverket fremstår denne saken som spesiell, sier Arum.

Les egen artikkel: - Mange av våre brukere vil oppleve denne saken som paradoksal

Har ikke gitt opp
I Frogn utenfor Oslo har Gustad ikke gitt opp kampen mot støtte til å bryte sin usosiale tilværelse. Nå venter Trygderetten.

- Tidligere jobbet jeg som studiekoordinator innen offshore. Jeg er vant til å jobbe hardt og lenge. Jeg drømmer om å komme tilbake i jobb, men legen sier at jeg først må klare å takle dagliglivet. Politikerne sier at NAV skal hjelpe folk ut av trygd og over i arbeid. Det er jo bare tull, sier Gustad.