HTML EMBED

Peruanske myndigheter har publisert en video som viser hvordan den mye omtalte Mashco-Piro-stammen forsøker å skremme bort folk som kommer for nære.

Indianerstammen lever dypt inne i den peruanske regnskogen, i nasjonalparken Manú sørøst i landet. Stammen har frem til nå aldri vært i kontakt med den siviliserte verden, men illegal hogst, oljevirksomhet og smugleraktivitet i regnskogen ser ut til å ha jaget indianerne nærmere og nærmere den siviliserte verden.

Nå har indianerne fått nok, og forsøker å jage bort uønskede inntrengere.

Turister lekte med døden

Videoen du kan se i toppen av artikkelen er tatt av en reisende på elven Manu.

I opptaket kan vi se hvordan turistene nærmest leker «katt og mus» med stammen, og flykter i båten når de kommer for nærme indianerne, som til slutt gir opp å kaste stein etter båten og svarer med å skyte etter turistene med pil-og-bue.

Vi kan høre hvordan turistene diskuterer om de skal kjøre enda nærmere, og om de skal forsøke å gi de innfødte mat og klær eller andre gaver. Når stammen bytter ut stein med pil-og-bue, får de imidlertid fart på seg.

Nærkontakt med stammen kan være fatalt.

Nylig ble en utenforstående mann skutt og drept av Mashco-Piro-indianerne da han befant seg i utkanten av nasjonalparken Manú.

Nicolás «Shaco» Flores hadde leverte gaver og mat til en liten gruppe fra indianerstammen Mashco-Piro. Dette hadde han gjort i 20 år. Men denne gangen endte det med et dødelig utfall.

Organisasjonen Survival International mener drapet er et tydelig tegn på at indianerne nå ønsker å være i fred.

- Først så skjøt de kun med piler uten spisser for å advare. Men nå har de begynt å skyte med skarpe pilspisser. Den pilen som drepte Shaco, hadde en pilspiss, så vi tror ikke dette bare var en advarsel. Han døde jo av det, understreker Rebecca Spooner ved organisasjonen Survival International til Nettavisen.

Nye nærbilder

I 2011 ble det tatt flyfoto av en isolert stamme i regnskogen i Brasil. Bildene var en sensasjon, ettersom stammen var mer eller mindre ukjent for omverden.

På nøyaktig samme dag, ett år senere, blir nye oppsiktsvekkende nærbilder av en isolert indianerstamme frigjort. Survival International kjemper for rettighetene til isolerte indianerstammer, å ønsker nå å advare folk mot å oppsøke stammen.

- I det siste så har det vært en betydelig økning av antall observasjoner av denne stammen. Og de forsøker å advare verden utenfor mot å innta deres territorium, som er deres forfedres land. De har blitt observert langs elvebredden og skyter piler på inntrengere. De ber folk om å komme seg vekk, sier Spooner.

LES OGSÅ:

HTML EMBED

Isolerte indianerstammer i Sør-Amerika har tidligere vært svært aggressive mot utenforstående. Da det ble tatt et flyfoto av en indianerstamme i Brasil i fjor, besvarte indianerne med å skyte piler på flyet.

De nye nærbildene ble tatt ved rene tilfeldigheter av personer som befant seg i området.

- Det ene bildet av de tre mennene ved elvebredden, ble tatt av en italiensk turist som sendte bildene til oss. Mens nærbildet av indianerfamilien ble tatt av en spansk antropolog. Han var hundre meter unna og tok bildet med teleobjektiv. Vi har aldri før sett disse indianerne på så kloss hold, sier Spooner.

Nå ønsker organisasjonen at peruanske myndigheter skal iverksette ytterligere tiltak som kan beskytte indianerne mot omverden – og motsatt. Peruanske myndigheter har allerede utstedt advarsler mot å oppsøke områdene hvor indianerne bor.

- Men de kan gjøre mer for å stanse illegal hogst og oljeutvinning i de sårbare områdene. De kan også utplassere kontrollposter i nasjonalparken for å holde sivilisasjonen borte fra indianerne, sier Spooner.

Hundre isolerte stammer

Det antas å være om lag hundre isolerte indianerstammer på verdensbasis som aldri har vært i kontakt med sivilisasjonen. De er svært sårbare for sykdommer fra den siviliserte verden, ettersom de ikke har utviklet noe immunforsvar mot sykdommene.

Statistikk fra 1987 viser at 50 prosent av de isolerte indianerne som hadde blitt kontaktet av sivilisasjonen, døde innen ett år som følge av sykdom.

Levemåten til indianerne er stadig truet av moderne livsstil. Illegal fiske, gruvevirksomhet, jakt, hogst, misjonsvirksomhet og narkotikasmugling er blant aktivitetene som forstyrrer og truer indianerne. Men til tross for alle disse truslene fra den siviliserte verden, klarer de fleste indianerstammene å bevare sitt språk og sine tradisjoner.

KANSKJE DU OGSÅ VIL LIKE DISSE SAKENE: